Budist kutsal metinlerinden the questions of king milinda'ya göre budizmin temel nitelikleri.
Basic qualities of buddhism according to the qestions of king milinda from buddhist sacred texts.
- Tez No: 208534
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Budizm, Budda, Kral Milinda'nın Soruları, Budist Teoloji, Buddhism, Buddha, The Questions of King Milinda, Buddhist Theology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tripitaka veya Pali Kanon olarak isimlendirilen temel eserler Budistler ve Budizm için önemli eserlerdir. Bu üç Pali eserin dışında Budistlerin önemsemiş olduğu ve saygı gösterdiği kutsal metinler bulunmaktadır. Bunlardan birisi, Buddhagosa'nın yazmış olduğu Visuddhimagga veya Saflık Yolu'dur. Budizm'in önemli kutsal metinlerinden biride Milindapanha ( Kral Milinda'nın Soruları) isimli eserdir. Bu eser rasyonel ve şüpheci bir kişiliği temsil eden Kral Milinda ile Rahip Nagasena arasında geçen entelektüel bir tartışma şeklindedir. O, Budist teolojisinde veya Budizm hakkındaki bazı tartışmalı konuları rahip Nagasena'ya sorular şeklinde sunup, cevap aramaktadır. Rahip Nagasena'nın cevapları Budist teolojisi için aydınlatıcı ve öğretici bir yapıya sahiptir. Biz bu çalışmamızda, Milindapanha'ya göre Budist teolojisinin temel esaslarını ortaya koymaya çalıştık. Özellikle metafizik unsurlar başlığı altında ele aldığımız nirvana, karma, meditasyon gibi konuların yanında Budda'nın öğretisi ve Sangha Budizm'de oldukça önemlidir. Çalışmamızda ortaya koymuş olduğumuz temel konular Budist teolojisi içerisinde tartışılmaya devam etmektedir. Dinler Tarihi araştırmacıları da bu konulara ciddi bir ilgi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Basic text called Tripitaka or Pali Kanon in Buddhist text is important scriptures for Buddhists and Buddhism. Outside of these three Pali texts there are other scriptures revered and considered important by Buddhists. One of these is Visudhimagga or Path of Purity written by Buddhagosa. One of the important sacred texts of Buddhism is also named Milindapanha (The Questions of King Milinda). This text is an intellectual conversation between King Milinda who has got rational and suspicious personality and monk Nagasena. He asks some disputatious questions about Buddhist theology or Buddhism itself to monk Nagasena as questions. Answers of monk Nagasena to these questions are illuminating and instructive. In this study we tried to express basic tenets of Buddhist theology according to Milindapanha. Not only the subjects such as nirvana, karma, meditation we examined under the metaphysical principles but also teaching of Buddha and community of Buddha are very important in Buddhism. The basic issues we tried to express in our study are still being continued to debate in Buddhist theology. On the other hand, scholars of History of Religions also pay attention to these subjects seriously.