Din eğitimi açısından kuran-ı kerime göre takva kavramı
Takva concept according to the religius education
- Tez No: 208722
- Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAKTAR BAYRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Takva, ttika, Muttaki, Gabya ?man, Nefsi Korumak, badet, Ahlak, Eğitim, Ödül, Takva, ttika, Muttaki, Faith to Gayb, Protecting Nefs (Self), Worship, Morality, Education, Reward
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalısmada takva ve eğitim iliskisi incelenmis, takvaya ulasmada eğitimin rolü arastırılmıstır. Bu amaçla takvanın çesitli tanımları arastırılarak takva konusundaki farklı görüsler incelenmis ve ortaya konulmustur. Ayrıca takva sahibi insan (muttaki) kavramı üzerinde durularak, muttakinin özellikleri arastırılmıstır. Takvaya ulasmada ilk yol ve takvanın birinci mertebesi gayba imandır. Bundan sonra gelen asamada muttakinin ibadet, ahlak ve toplumsal davranıs özellikleri incelenmistir. Muttaki kimseler için Allah hem dünyada hem de ahiret hayatında çesitli vaatlerde bulunmaktadır. Allah muttaki kimselerin dünya hayatını güzellestirip, toplumsal hayatta karsılastığı karmasık sorunlar için beklenmedik çıkıs yolları vaad etmektedir. Yine Yüce Allah muttaki kimseler için dünya hayatında ayrıca siyasi güç vaadinde de bulunmaktadır. Ahiret hayatında ise Allah(c.c) muttaki kimselere, cennet, cennette temiz esler ve bağıslanmak vaat etmektedir. Bütün bu ödüllere sahip olabilmek için insanın kendisine doğustan ihsan edilen takva olgusunu gelistirmesi ortaya çıkartması gerekir. ?nsanın kendisine bahsedilen takvayı gelistirebilmesi ve sahsiyetinin bir parçası haline getirebilmesi için ise yine Kuran_ı Kerim ısığı altında kendisini eğitime tabii tutması gerekir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between takva (piety) and education is examined and the role of education to reach takva is searched. For this aim, different sights about takva are examined by searching various definitions of takva and are exposed. In addition, it is dwelled on the concept of ?one who owns takva (muttaki)?, and the characteristics of muttaki are searched. The first way to reach takva and its first level is the faith to gayb (secret). In the level coming afterwards, the worship, morality and social behaviour characteristics of muttaki are examined. Allah makes various promises for muttaki ones for both in the world and in the afterlife. Allah also promises unexpected solutions for the complex problems of their social life by embellishing the world lifes of muttaki people and again Exalted Allah additionally promises political strength for them in their life. As for afterlife, Allah-u Teala is promising Heaven, pure mates in Heaven and forgiveness to them. For owning all these rewards a person has to develop and expose the takva fact that has granted to him/her innately. For developing this granted takva and making it a piece of his/her personality, one has to make himself/herself related to an education in the light of the Holy Quran.