Türkiye'de para politikası uygulamaları ve enflasyon hedeflemesi
Monetary policy applications in turkey and inflation targetting
- Tez No: 209132
- Danışmanlar: PROF.DR. F. NURAY ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Para Politikası Araçları, Enflasyon Hedeflemesi Stratejisi, Monetary Policy, Monetary Policy Tools, Target Inflation Strategy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, Türkiye'de 1980 sonrası uygulanan para politikası stratejilerinin, bu stratejiler dogrultusunda kullanılan para politikası araçlarının etkinligini ve gelisimini arastırmak ve Türkiye'nin enflasyon hedeflemesi rejimine geçis asamasında yasadıgı degisimleri genel hatlarıyla açıklamaktır. Bu çerçevede yapılan çalısmanın birinci bölümünde, paranın ekonomi içindeki önemi, temel fonksiyonları, para politikası amaçları ve bu amaçlar dogrultusunda kullanılan para politikası araçları, enflasyon hedeflemesi rejiminin genel çerçevesi, bu yaklasımın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi verilmistir. kinci bölümde, ilk bölümde genel hatlarıyla açıklanan enflasyon hedeflemesi stratejisini uygulayan gelismis ve gelismekte olan ülke örneklerine yer verilmis, bu yaklasımı uygulamaları neticesinde aldıkları sonuçlar degerlendirilmistir. Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de 1980 yılı itibariyle uygulanan para politikaları hakkında bilgi verilerek, yıllar itibariyle meydana gelen degisimler gözler önüne serilmis, son olarak Türkiye'nin enflasyon hedeflemesi rejimine geçis süreci, bu süreçte özellikle TCMB'nin yasadıgı degisimler, bu yaklasımın Türkiye'de ne ölçüde basarıya ulastıgı analiz edilmistir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to explain the monetary policy strategies applied in Turkey after 1980?s, to investigate the development of monetary policies? efficiency by means of these strategies used and to clarify the changes that Turkey faced during transition to the inflation targeting regime. In the first chapter of this study, the value of money on economy, its main functions, monetary policy goals, monetary policy tolls used for these goals, the general meaning of inflation targeting regime, this regime?s advantages and disadvantages are explained. In the second chapter, certain developing countries which applied and developed by means of target inflation regime are illustrated and the consequences of this regime are evaluated. In the third chapter, the information is given about the monetary policies applied in Turkey after 1980, the changes occured are evaluated and finally; Turkey?s transition stage to the target inflation regime, the changes that the Central Bank of Turkish Republic has been through and how successful Turkey has been during this stage is clarified.