Teoride ve pratikte interaktif sinema ve tv
Interactive cinema and tv in theory and practice
  1. Tez No: 209181
  2. Yazar: ALİ FASİH SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ESRA BİRYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sinema, sanat, etkilesim, interaktif, interaktif sinema, yeni medya, iletisim, anlatım bilim, narratoloji, cinema, art, interactive cinema, media, video games, new media, interactive, communication, narratology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
nteraktif sinema kavramı günümüzde, devamlı popülaritesini arttırmaktadır. Bazı arastırmacılar interaktif sinemanın anlatımda yeni bir evrim oldugunu bile ifade etmektedir.. Bu çalısma interaktif sinemanın tanımını bir anlatım metodu olarak birlestirici bir sekilde formüle etmeye amacındadır. Bunu yapmak için medyumun su anki akademikve popüler tanımlarının yanında tarihi de detaylı bir biçimde arastırılmıstır.. Ayrıca, sinematik metodların interaktif versiyonlarına dönüstürülmesi yollarını ve hikaye anlatım yapılarını tanımlayıp formüle ederek interaktif sanat üretiminde karsılasılan problemlerin çözümü de arastırılmıstır. Medyumun, hareket hastalıgı, esrarengiz vadi ve geçersiz ikilemler gibi kendine has problemlerine de dikkat çekilmistir. Son olarak, medyumun bir sanat formu olarak geçerliligi ve video oyunları ile ilgili bagları ile ilgili sorulara cevap aranmıstır
Özet (Çeviri)
The concept of interactive cinema is becoming more and more popular every day. Some researchers even claim that interactive cinema is the next evolution in storytelling. This work tries to formulate a unifying definition of interactive cinema as a method of storytelling. In order to do this the current popular definitions of the medium as well as the medium?s history was researched. It further tries to address the common problems in producing interactive art, in formulating and defining structures for storytelling and ways of translating cinematic methods of storytelling into their interactive versions. Also highlighted are the unique problems of the medium, such as motion sickness, uncanny valley and invalid dilemmas. Finally, the questions about the validity of the medium as an art form are addressed along with its connections with video games and the nature of that connection.