298 numaralı şer'iye sicili defterine göre Bitlis'in ekonomik, sosyal ve dini durumu
The economic, social, and religious state of Bitlis based on the sharia public register book no.298
- Tez No: 209207
- Danışmanlar: PROF. ZİYA KAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: er`iye Sicili, Bitlis, Ekonomik Durum, Sosyal Durum, Dinî Durum, The Sharia Register, Bitlis, Economic State, Social State, Religious State
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 408
Özet
Bu tezin amacı, 298 No'lu Bitlis er`iye Sicil Defteri vasıtasıyla Bitlis ehri'nin ekonomik, sosyal ve dini durumunu incelemektir. Tezimizi 298 No'lu Bitlis er`iye Sicil Defteri dıında Aratırma-inceleme eserler ile Mahalli kaynaklara dayandırdık. Tez, girile beraber be bölümden olumaktadır. Giri bölümünde, er`iye sicilleriyle Osmanlı öncesi ve Osmanlı sonrası Bitlis ehrinin tarihî durumuna deinilmitir. kinci bölümde, Bitlis ehrinin idarî durumu ve mahkeme görevlileri ile Bitlis ehrinin köyleri, mahalleleri ele alınmıtır. Üçüncü bölümde, Bitlis'in ekonomik durumu ile alakalı ticarî durum, ehirdeki esnaflar, tarım ve hayvancılık alanlarındaki faaliyetler ele alınmıtır. Dördüncü bölümde, Bitlis sosyal hayatı içerisinde kadın ve çocuk haklarının korunması, gayr-i Müslimlerin haklarının muhafazası ve Osmanlı toplumundaki yerleri ile ehir yapısı ve aile hayatı ele alınmıtır. Son bölümde ise cami-mescid ve görevlileri, eitim kurumları ve görevlileri, vakıflar hakkında kısa bilgi ve Bitlis ehrinin dini durumu ele alınmıtır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to investigate the economic, social, and religious state of the city of Bitlis through the Bitlis Sharia Public Register Book No.298. Besides the Bitlis Sharia Public Register Book No.298, the thesis is also based on various research and investigation studies as well as local sources. The thesis is composed of five chapters including the preamble. In the preamble, the sharia registers, pre-Ottoman and post-Ottoman history of the city of Bitlis is mentioned. In the chapter two, the administrative status, the court personnel, villages and neighborhoods of the city of Bitlis is cited. In the chapter three, the commercial affairs with regard to the Bitlis economy, its tradesmen, agriculture and livestock are stated. In the chapter four, the protection and women and children rights within the social life of Bitlis, protection of non-muslim people?s rights and their place in the Ottoman society as well as the structure of the city and family life. In the concluding chapter, mosques and their personnel, educational institutions and their personnel, religious outlook of the city of Bitlis is mentioned while giving brief information on the charitable foundations