Kur'an' göre ebedîlik
The infinity in according to the qurân
- Tez No: 209258
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, Kur'ân, slam, nsan, Ahiret, Cennet, Cehennem, Ebedilik, Sonsuzluk, Zaman, Allah, Qur?ân, Islam, Human, afterlife, Heaven, Hell, Infinity, Infinite, Endlessness, Time
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak ?Kur'ân'a Göre Ebedîlik? konusunu inceledik. Ebedîlik, Kur'an'ın en mübhem konularından biridir. Çünkü Kur'an, metafizik alandan kesin ifadelerle bahsetmemektedir. Çalısmamız, giris ve üç bölümden olusmaktadır. Giriste; arastırmamızın tesekkül ettiği ?Kur'ân'a Göre Ebedîlik? konusunun önemi, böyle bir konuyu çalısmanın amacı, arastırmada takip edilen metot, konunun kapsamı ve arastırma esnasında yararlanılan baslıca kaynaklar, izah ve ifade edilmektedir. Birinci bölümde; konunun daha çok kavramlarla ilgili olması sebebiyle, ebedîlikle doğrudan veya dolaylı olarak alakalı olan kelime ve kavramlar, Arap dili ve Kur'ân semantiği çerçevesinde tahlil edilmektedir. ?kinci bölümde; ebedîliğin doğru bir sekilde anlasılması imkânına zemin teskil edeceği düsünülen ?zaman? mefhumunun, önce genel manada kavramsal iliskileri incelenmekte, daha sonra bu kavram, Kur'ân perspektifinden ele alınarak yaratılmıslık bağlamında tahlil edilmektedir. Üçüncü bölümde ise; ebedîlik telakkisi, ilk önce psikolojik boyutuyla ele alınarak insanoğlunun köklü ölümsüzlük arzusu çerçevesinde değerlendirilmekte ve bu arzu neticesinde ortaya çıkan beserî temayüllere değinilmektedir. Ayrıca bu psikolojik realite bağlamında, bir inanç biçimi olarak uhrevî ebedîlik ön plana çıkarılmaktadır. Daha sonra ise; ebedîlik, Kur'ân'dan hareketle sekillenen ?slam inancı çerçevesinde ele alınarak naslar bağlamında incelenmektedir. Burada ilk olarak ebedilik mefhumu için mutlak ve mukayyet ayrımı yapılmaktadır. Bu ayrıma konu olan her iki tür ebediliğin mahiyeti, imkânı ve delilleri ortaya konmakta ve ardından da, ahiret hayatının ve o hayatta ebedî olacakları ifade edilen varlıkların durumu tartısılmaktadır. Çalısmamız, ebediliğin Kur'ân bütünlüğü içerisinde arastırılmasından hâsıl olan neticenin, sekil ve muhteva bakımından ifade edilmesiyle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
We studied in our master thesis named ?The Infinity According to the Qur?ân? the infinity in view of the Qur?ân. Infinity, is one of the most complex subjects of the Qur?ân. Because the Qur?ân has not certain statements on the metaphysics subjects. Our study is consist of an introduction, three chapters. In the introduction we presented the importance the subject, its content, the method that we put into practice and the resources we used. In Chapter I, the words and concepts which concerned the infinity directly or indirectly were analyzed in according to Arab linguistics and semantics. In Chapter II, we examined conceptual connections of ?Time? concept that help us understand the infinity. Thereafter we analyzed this concept inner perspective of the Qur?ân and in context of the creation. In Chapter III, the human perception of the infinity was dealt firstly in physiologic extent. Thereafter the subject was analyzed in context of the Qur?ânic verses. We concluded that the Qur?anic infinity has two formats: absolute infinity and restricted infinity. In this chapter the beings that will be infinitive in according to dogmas, were discussed. Our study was finished by statement of the formal, conceptual conclusions of the subject.