Hayrani Ilgar hayatı ve eserleri
Hayrani Ilgar's life and masterpieces
  1. Tez No: 209318
  2. Yazar: ARİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bibliyografya, Bibliography
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Türkçülük, Irkçılık, Turancılık, Türk Birliği, Komünizm, Natıonalism, Türkism, Communism, Racism, Turanism, Turkish Unity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
1 Ekim 1924 tarihinde Konya Akşehir'de doğan Hayrani Ilgar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına rastlayan çocukluk döneminde tüm yurtta olduğu gibi fakirlik ve zorluklar içerisinde yaşamıştır. Ortaokul mezuniyeti sonrası 1942'de girdiği sınavı kazanarak Devlet Demiryollarına memur olmuştur. Balıkesir Bandırma'da başlayan memuriyet hayatı, 1972'de Tire Gar Şefliğinden emekli olması ile son bulmuştur. 1947'de Nuriye Bilek ile evlenen Hayrani Ilgar'ın Hasan ve İsmail adında iki oğlu ve Türkan ve Nuran isimli iki de kızı olmuştur. 1991'de 44 yıllık eşini kaybeden Ilgar, 1992'de Mediha Durmaz ile evlenmiştir. Hayrani Ilgar, 1960?1990 yılları arası bir çok eser vücuda getirmiştir. Komünizmle Mücadele Derneği'nin kurulmasında yer almış, Türk Ocağı, Türkçüler Derneği gibi derneklerde uzun süre faal olarak çalışmıştır. İzmir'de Töre ve Kültür derneklerinin kuruluşunda yer almıştır. Ötüken, Toprak, Orkun, Milli Yol, Türk Birliği, Türk'e Çağrı dergilerinde yayınlamış yüzlerce makalesi vardır. Ayrıca Millet, Adalet, Orta Doğu, Ege Ekspres gazetelerinde de köşe yazarlığı yapmıştır. Onlarca edebi ve fikri eseri olan Hayrani Ilgar, Türkçü ve Milliyetçi çizgisinden hiç ayrılmamıştır. Vatan aşkı ve millet sevgisi hem memuriyet hayatına, hem aile yaşantısına, hem de eserlerine yansımış, bütün hayatını milli bilinç ve şuurun kazanılması ve yaşatılması çabası ile geçmiştir. Hayrani Ilgar'ın biyografisini, şahsiyetini, kişiliğini ve eserlerini ele aldığımız bu çalışmamızda genç kuşakların kendilerine örnek alabilecekleri bir aydını tanıtılması için çaba sarf edilmiştir. Bu çalışma neticesinde Türk siyasi, sosyal ve kültürel tarihi açısından bu gibi şahsiyetlerin bilinmesi, tanınması ve örnek alınmasının gerekli olduğu, genç nesillere aktarmanın bir ödev olduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Hayrani Ilgar who was born in Konya Akşehir had poor childhood during the first years of the Turkish Republic. He became an officer in TCDD in 1942 after graduatıon from the secondary school. His life as an officer has ended in 1972 with retiring from Tire Station management. He had married Nuriye Bilek and had two sons Hasan and İsmail two daughter Türkan and Nuran. After losing his 44 year wife in 1991, Ilgar married Mediha Durmaz in 1992. Hayrani Ilgar had done many masterpieces during 1960 and 1990.he had a role in the Process of Struggling association agaist the Communism and worked in Türkçüler Association. He worked in the establishment of İzmir Töre and Kültür Association. He had many essays in Ötüken, Toprak, Orkun, Milli Yol, Türk Birliği, Türk?e Çağrı and he had witten for Millet, Adalet, Orta Doğu, Ege Ekspres newspapers. He had never left his Nationalist and Turkısh line. His love of country and natıon has effected to his life, masterpieces, works. And his life passed with strugle to add nationalist conscıous and ideas to the society. İn our Project we tried to introduce intellectual to show Hayrani Ilgar?s personality and masterpieces to the youth. As a result of this Project we had a duty to introduce people who are important for Turkish political, social, cultural history