Türk milliyetçiliği tanımlamalarında Ötüken dergisi örneği
Ötüken magazine sample in the definitions of Turkish nationalism
  1. Tez No: 490818
  2. Yazar: SADİ ÖZMERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KOÇLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Türk Milliyetçiliği, Türk Irkçılığı, Turancılık, Hüseyin Nihâl Atsız, Nationalism, Turkish Nationalism, Turkish Racism, Turanism, Hüseyin Nihâl Atsız
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Türk milliyetçiliğinin önemli savunucularından biri olan Hüseyin Nihal Atsız öncülüğünde 1964-1975 yılları arasında çıkan Ötüken Dergisi, 12 yıl boyunca aylık düşünce dergisi olarak yayımlanmış ve düşünce tarihimize damgasını vurmuştur. Dergi başlangıçta 8 sayfa olarak yayın hayatına başlamış, bir süre sonra 12, daha sonra 16 ve 24 sayfa olarak basılmıştır. Toplam 143 sayı çıkarak dönemin en uzun ömürlü Türkçü dergisi olan Ötüken Dergisi, Hüseyin Nihal Atsız, Nejdet Sançar, Yavuz Yücek Gökçeoğlu, Mustafa Kayabek, Hayrani Ilgar, Refet Körüklü M. Zeki Sofuoğlu, Muzaffer Eriş, Mehmet Orhun gibi milliyetçi görüşleriyle tanınan yazar kadrosuyla özellikle Türk ırkçılığı ve Turancılık hususuna yoğunlaşmıştır. 12 yıllık yayın hayatında ele aldığı Türk Milliyetçiliği merkezli konularla bu fikrin tanımlanmasına önemli katkılar sunan dergi; bu ideolojiyi Türk ırkçılığı çerçevesine oturtarak millet, milliyetçilik, Türk ve Türkçülük gibi kavramları ele almıştır. Dergide Türkçülüğü oluşturan bileşenlerden biri olarak görülen Turancılık konusuna da yoğun bir şekilde temas edilmiş ve bu vesileyle Anadolu dışı Türkçülüğü ile de yakından alakadar olunmuştur. Dergi yazarları zaman zaman kendi bakış açılarının karşıtı olarak gördüğü ideolojilere yaklaşımlarını paylaşarak bu ideolojiler üzerinden Türk milliyetçiliğini tanımlamaya çalışmışlardır. Dergi bunların yanı sıra siyasî, sosyal, ekonomik, kültürel, askerî ve tarihi alanlarda pek çok konuya milliyetçi bir bakış açısı ile yaklaşmış ve bu da Türk düşünce tarihinde önemli etkiler bırakacak yansımalar oluşturmuştur. Bu dergini etkisi ile çıkan düşünsel yansımalar siyasî hayatta da etkili olmuştur. Onun bu etkisiyle zaman zaman Türkiye'de var olan düşünsel çatışmalar siyasî çatışmalara dönüşebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ötüken Magazine, which was one of the most important advocates of Turkish nationalism, between 1964 and 1975 under the leadership of Hüseyin Nihal Atsiz was published as a monthly thought journal for 12 years and stamped on our thought history. The journal was originally published as 8 pages, after a period of time 12, then 16 and 24 pages. Ötüken Magazine, which is the longest-lived Turkist magazine with a total of 143 issues, is especially focused on Turkish racism and Turanism with the writer's cognition of nationalist views such as Hüseyin Nihal Atsız, Nejdet Sançar, Yavuz Yücek Gökçeoğlu, Mustafa Kayabek, Hayrani Ilgar, Refet Körüklü M. Zeki Sofuoğlu, Muzaffer Eriş, Mehmet Orhun. The journal, which has made important contributions to the definition of this idea with the Turkish Nationalismcentered issues it has dealt with in its 12 year publication life, by taking this ideology into the frame of Turkish racism, it has dealt with concepts such as nation, nationalism, Turkish and Turkism. The issue of Turanism, which is regarded as one of the constituents of Turkism in the magazine, has also been intensively touched, and in this way it has become closely related to the Turkism of Non-Anatolia. Magazine authors sometimes tried to define Turkish nationalism over these ideologies by sharing their approach to ideologies that they regard as opposed to their own views. In addition to this, the magazine has approached many issues in political, social, economic, cultural, military and historical areas with a nationalist point of view and this has created reflections which will have a significant effect on the history of Turkish thought. The intellectual repercussions that came up with the influence of this magazine were also influential in political life. Its intellectual conflicts that existed in Turkey from time to time under his influence could have turned into political conflicts.