Atatürk'ün ölümünün Türk basınındaki yankıları
The repercussions of Atatürk's deoth at the Turkish pres
  1. Tez No: 209337
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAKIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti, Kurtulus Savası, lider, nkılap, Türk Milleti, Hastalık, Basın, Yas, Yankı, Mustafa Kemal Atatürk, The Turkish Republic, Ottoman Government The War of ndependence, Leader, Revolution, Turkish Nation, Disease, Press, Mourning, Echo..
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Mustafa Kemal ATATÜRK Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Türk Dünyasının 21. yüzyılda yetistirdigi en büyük devlet adamıdır. Atatürk, Osmanlı Devleti'nin son döneminde dogmus, bu dönemin bütün siyasi karmasasını bizzat yasamıstır. Atatürk'ün kisiligi bu sartlar içerisinde olusmustur. Mustafa Kemal'in hayatının önemli bir kısmı savas meydanlarında geçmistir. I. Dünya Savası sonrası Türk milletinin içine düstügü vahim durum, Atatürk liderligi etrafında kurulan milli teskilat ile asılmıstır. Atatürk, Kurtulus Savası sırasında yeni bir devletin tohumlarını atmıs, savasın kazanılmasının ardından da Türkiye Cumhuriyeti resmen ilan edilmistir. Atatürk, bu yeni devleti çagın gereksinimlerine göre çagdas bir yapıda olusturmak için pek çok köklü inkılap yapmıstır. Atatürk, Türkiye Cumhuriyetiyle özdeslesmistir. Atatürk'ün siyasi hayatı kadar, özel yasamı; dolayısıyla saglık hayatı da tarihsel olarak büyük önem tasımaktadır. Atatürk, 57 yıl gibi, bir devlet adamı için kısa sayılabilecek bir hayat sürmüstür. Atatürk, hayatının her safhasını Türk milletine hizmetle geçirmistir. Bu durum da Türk milletinin gönlünde Atatürk'ün yalnız bir devlet adamı olarak degil, örnek bir sahsiyet olarak yer edinmesini saglamıstır. Atatürk'ün erken yasta vefat etmesi de Türk milleti, hatta yabancı ülkeler ve milletler arasında da büyük bir üzüntüye sebep olmustur. Bu baglamda tez çalısmasının temel amacı, Atatürk'ün beklenmedik ölümünün Türk milleti üzerinde olusturdugu derin teessürü Türk basınındaki yankıları üzerinden ortaya koymaktır. Atatürk'ün ölümünün Türk halkı üzerinde olusturdugu etkiyi ortaya koymaya yönelik olan bu çalısmada özellikle dönemin ulusal gazetelerinden faydalanma yoluna gidilerek bu durum gözlemler dogrultusunda ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk was the founder of the Turkish Republic and he was the biggest statesmen who was raised by the Turkısh World in 21. century. Atatatürk was born in the latest period of the Ottoman Government and he himself had lived all of the politic civic turmoil of this period. His personality had formationed under these circumstances. The most important part of his life had passed in the war fields. After the First World War the Turkısh Nation?s serious situation, which they were in, had been overcomed by the national organization which was founded by Atatürk?s leadership.During the War of ndependence Atatürk had sowed the seeds of new government, after winning the war the Turkısh Republic had been formally declared. Atatürk, founded this new government according to the requirements of the era in order to form a contemporary construction, had done a lot of radical revolutions. Atatürk had identified with the Turkish Republic. Atatürk?s special life; on account of his health life are as important as his politic life historically. Atatürk had lived a really short life, like 57 years, for the government statesman. He had passed every step of his life in order to serve to the Turkısh nation. In this situation he was the man, who had a place in the heart of Turkish nation, not only as a government statesman but also as an ideal person. Atatürk?s early death had caused a great sorrow over both the Turkish nation and foreign countries and even foreign nations. In this context the main aim of this thesis to show echos, which were Atatürk?s unexpected death had deep sorrow on the Turkish nation, over the Turkish press. In this thesis, which is aim to show that the effect of Atatürk?s death over the Turkish nation, it was profited from especially, that period?s national newspapers and this situation was shown by the way of observations.