Stres yönetimi ve hava trafik kontrolörlerinin stres yükü üzerine bir araştrıma
Stress management and research of air traffic controllers stress load.
- Tez No: 209357
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MURAT TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Stres, Bireysel ve Örgütsel Stres, Stres Kaynakları, Stres Yönetimi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde yasanan hızlı degisim çalısanların is ve yasama ortamlarının gelecekteki durumuyla ilgili belirsizligi artırmakta ve onları strese sokmaktadır. Degisen is ve çevre kosulları, modern çagın hastalıgı olarak ifade edilen stres ve strese baglı pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Birey, yasamını sürdürürken yasadıgı sorunlar karsısında çesitli psikolojik, fizyolojik ve davranıssal tepkiler vermektedir. Bu tepkilerin hepsi, ortaya çıkan yeni kosullara karsı uyuma yönelik olmaktadır. Çevresel, örgütsel, grupla ve bireyle ilgili stres kaynakları, birey üzerinde önemli ölçüde strese neden olabilmektedir. Özellikle çalısan bireyler, isin gereklerinden, örgüt yapısından, örgüt içi iliskilerden, fiziksel kosullardan ve kariyer gelisimi ile ilgili stres kaynaklarından oldukça fazla etkilenmektedirler. Bununla beraber, performans düsüklügü, is doyumsuzlugu, ise devamsızlık ve is kazaları gibi örgütsel sonuçlara da yol açmaktadır. Bununla ilgili olarak da, örgütsel stresi yönetmek için bireysel ve örgütsel düzeyde stratejiler gelistirilmistir. Çalısanların yasadıkları stresle bas edebilmeleri ve degisimin olumsuz etkilerine karsı güçlenebilmeleri için, is yerinde sosyal destek çalısmalarına agırlık verilmelidir. Kısaca bu çalısmada, stres, bireysel ve örgütsel stres kavramı, örgütsel stresin kaynakları, bireyler ve örgütler üzerindeki sonuçları ve örgütsel stresin yönetimi ile ilgili öneriler üzerinde durulmustur. Arastırmanın teorik altyapısını olusturan stres yönetimi kapsamında, bireysel ve örgütsel yaklasımlar ile programlar açıklanmıstır. Hava trafik kontrolörlerine uygulanan bir arastırma ile bu alanda çalısanların stres kaynakları ve çalısanlarda görülen stres belirtileri incelenmistir. Çalısanlara uygulanan ankette yer alan önermeler, literatür taramasıyla elde edilmis, ise özel durumların tespiti ile olusturulmustur. Toplanan veriler, önce genel, ardından da çalısanların demografik özelliklerine göre gruplandırılmıstır. Arastırma sonucunda, hava trafik kontrolörlerinin stres kaynaklarına maruz kaldıkları tespit edilmis. Hava trafik kontrolörlerinin stresle basa çıkabilmesi için önerilere yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
Today, rapid changes increase the uncertainty of future for employees in their business and personal lives, and thus put them in a stress. Lots of problems comes out by changing work and environmental conditions, which causes stress and many problems that effected by stress called disease of century. People can react psychologly and individually for the problems in their lives. All these reactions are concinnity for new situations. Stress sources of environmental, organizational and individually or as a group has direct affect for personal stress. Especially for workers, large amount of stress affects caused by work, organization and social movements in the organization with physical appearance and growing up careers. As organizational results; decreases on performance, absenties on work with unsatisfaction, job disasters can be seen at the same time. To cope with organizational stress management, individual and organizational strategies has been made. In order to cope with stress and get strength against negative impact of changes, social support programmes should be increased for employees. This research focused on stress, individual and organizational stress and results, sources of organizational stress and organizational stress management. In the theoritical research for stress management, individual and organizational programmes has been declerated. The stress levels of qualified people whom are working for aviation, Air Traffic Controllers has been researched. Suggestions that applicated to air traffic controllers, have been hatced from literature. The databases are groupped from general to demographic list of controllers. As a result, air traffic controllers are exposed for stress sources, and recommendations impressed to cope with stress. Keyword: Stress, Individual and Organizational Stress, Stress Sources, Stress Management.