Organize sanayi bölgelerinin yerel ekonomik kalkınmaya katkısı, Kapadokya (Niğde, Nevşehir, Kayseri) örneği
The contribution of the organized industrial regions to local economical development,cappadocia (Nigde, Nevşehir, Kayseri) case
- Tez No: 209397
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDİNÇ TUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Organize Sanayi Bölgeleri, Bölgesel Kalkınma, Niğde Organize Sanayi Bölgesi, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde her ülkenin bölgeleri arasında büyük ya da küçük oranda dengesizlikler bulunmaktadır. Bölgesel dengesizliği ekonomik dengesizlik olarak ele alırsak; farklı bölgelerdeki insanların iş bulma, eşit işe eşit reel ücret elde etmemeleri şeklinde değerlendirebiliriz. Çeşitli ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yerel kalkınmada bölgeler arası dengesizlik mevcuttur. Gelişmenin bütün nimetlerinden her bölgenin eşit yararlanmadığı gerçektir. Gelişmelerden bir milletin ya da bölge halkının yararlanabilmesi ancak o milletin ya da bölgenin kalkınma seviyesine bağlıdır. Türkiye'de de bölgeler karşılaştırıldığında, bazı bölgelerin ekonomik ve sosyal alanlarda daha da geri olduğu görülmektedir. Sözü edilen dengesizliklerin giderilmesi için Organize Sanayi Bölgeleri bir vasıta olarak kullanılmalıdır. Bu sayede hem yeni yatırımlara teşvik sağlanmış hem de istihdam yaratılmış olunacaktır. Ülkemizin en önemli üretim faktörlerinden olan işgücü organize sanayi bölgeleri ile daha da verimli kullanılabilir. Organize Sanayi Bölgeleri sadece istihdam yaratmakla kalmayıp, işletmeler içinde avantajlar sağlamaktadır. Sanayinin planlı ve programlı yerleşmesini sağlayarak; işletmelerin daha iyi üretim imkânları sunmalarına hizmet etmektedir. Gelişmiş her organize sanayi bölgesi kalkınmış yöreleri işaret etmektedir. Çünkü organize sanayi bölgeleri, ihracat ve ithalata imkân sağlayarak, yabancı sermaye girişini artırır, alt ve üst yapı hizmetlerini iyileştirir, iş imkânlarını ve gelişmişlik seviyesini artırır, milli geliri olumlu etkiler, diğer sektörlerin gelişimini sağlar. ?Organize Sanayi Bölgelerinin Yerel Ekonomik Kalkınmaya Katkısı(Niğde ve Kayseri Örneği)? adlı bu çalışmanın amacı; bölgesel kalkınma aracı olarak organize sanayi bölgelerinin değerini anlatmak, Niğde ve Kayseri organize sanayi bölgelerinin bölgesel kalkınmaya katkısı olup olmadığını belirlemektir. Yapılan anket sonuçları SPSS programında değerlendirilerek, az ya da çok organize sanayi bölgelerinin yerel kalkınmaya katkısı olduğu görülmüştür. Kayseri ilinde bu katkının daha çok olduğu, Niğde organize sanayi bölgesinin de yeni olmasına rağmen katsının küçümsenmemesi gerektiği kanısına varılmıştır. Çalışmaya ait içeriğin oluşturulması ve belirtilen tezin geçerliliğinin ortaya konmasında çeşitli kitap, makale, tez, gazeteler, istatistikî veri, anket ve elektronik kaynaktan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in every country there is a significant or insignificant imbalance between its regions. If the regional imbalance is taken with a sense of economic imbalance, job opportunities in different regions may be considered with the employee?s being paid differently for the same sort of jobs. As can be observed in many other countries, the imbalance among the developing regions also exists in our country. It is a well known fact that not each region gets equal share from the benefits of development. That means that the benefit of the development of a nation its regional people get depends strictly on the development level of the region. When the regions in Turkey are compared, it is seen that some regions are behind the others in economic and social fields. In order to correct this inequality, industrial zones should be used as a mean. This will not only promote the new investments but also create new areas of employment. The labor force which is an important production factor in our country can be used more efficiently by industrial zones. Industrial zones not only open more areas of employment but also provide the enterprises with advantages. By having the industry settle in a planned and organized way, the enterprises can be provided with possibilities so as to make them present better production. Each developed industrial zone means better developed regions because industrial zones enhance the development of other sectors by providing import and export, raising the capital inflow, developing super- and substructure, providing employment opportunities, and raising development level as well as national income. The purpose of this study, industrial zones? contribution to the regional economic development (Niğde and Kayseri sample), is to express the value of the industrial zones as a mean for the regional development, and to determine if Niğde and Kayseri industrial zones have any contributions to the regional development. The results of questionnaires applied were analyzed through the SPSS program and it is seen that they have a positive effect on the regional development. It is concluded that this contribution in Kayseri is quite big, whereas it is relatively small in Niğde given that Niğde industrial zone is quite new. To compose the content and to prove the validity of this study, various books, articles, thesis, newspapers, statistical data, questionnaires and electronic sources are used. Key vocabulary; industrial zones, regional development, Niğde industrial zone, Kayseri industrial zone