Oluştrumacı yaklaşımda öğretmen, öğrenci ve yönetici özelliklerine bakış
A look at the characteristics of teachers,students and administrators in contructivist approach
  1. Tez No: 209423
  2. Yazar: FERİT GÜDÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AYHAN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oluşturmacılık, Öğrenci, Öğretmen, Yönetici
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; oluşturmacılık yaklaşımına göre öğretmen, öğrenci ve yönetici görüşlerine bakılarak, öğretmen, öğrenci ve yönetici özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Oluşturmacılık yaklaşımıile elde edilen özellikler öğretmenlerden, öğrencilerden ve yöneticilerden ortaya çıkan görüşler ışığında öğretmen, öğrenci ve yöneticilere ait baskın özellikler belirlenmiştir. Belirlenen düzeylerde yetersiz olan özelliklere uygun olarak, bu özellikleri geliştirmeye yönelik çalışmaların yapılması bakımından önemlidir. Bu çalışmada nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde, kolay ulaşabilir durum örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. Kolay ulaşılabilir olmasınedeniyle, araştırmacının görev yaptığıAdana ili Ceyhan ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlıbulunan, Cumhuriyet, Atatürk, Mehmetçik, Sakarya, Dumlupınar, Gazi, Namık Kemal, Doruk Girne İlköğretim Okullarından random yöntemiyle seçilmiş99 öğrenci, 20 öğretmen ve 7 yönetici ile görüşme yapılmıştır. Araştırmacıya esneklik sağladığıiçin yarıyapılandırılmışgörüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerde, öğretmenlerin, öğrencilerin ve yöneticilerin vermiş olduklarıcevaplar yazılarak kaydedilmişve daha sonra çözümlenmiştir. Yeni öğretim programında öğrenci, öğretmen ve yönetici özellikleri ile ilgili görüşleri ortaya konulmuştur. Yapılan görüşmeler sonucu, öğretmen, öğrenci ve yöneticilerin sorulara verdikleri cevaplar, oluşturmacıyaklaşım için belirlenen özelliklere uygun olarak baskın özellikleri kâğıdın üzerine yazılıp sonra Microsoft Office Programlarından Excel'de tablo haline getirilmiştir. Elde edilen verilerin frekans ve yüzdeleri SPSS for Windows 10.00 paket programında tablo ve şekil haline getirilmiştir. Araştırma sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir; 1. Öğretmenlerin oluşturmacılık yaklaşımında, öğretmenlerin görüşlerine göre sahip olmasıgereken özelliklere ilişkin bulgular ışığında, yönlendirici ve cesaretlendirici, hoşgörülü ve açık fikirli olma özellikleri frekanslarıdaha yüksek çıkmıştır. 2. Öğrencilerin oluşturmacılık yaklaşımında, öğrencilerin görüşlerine göre sahip olmasıgereken özelliklere ilişkin bulgular ışığında, anlamlandıran ve eleştirel düşünme özellikleri frekansları, daha yüksek çıkmıştır. 3. Yöneticilerin oluşturmacılık yaklaşımında, yöneticilerin görüşlerine göre sahip olmasıgereken özelliklere ilişkin bulgular ışığında, lider ve hoşgörülü özelliklerinin frekanslarıdaha yüksek çıkmıştır. 4. Öğretmenlerde; mücadeleci, sabırlı, hoşgörülü ve pratik düşünen özelliğine sahip olma yüzdesi en yüksek erkek öğretmenlerdedir. Açık fikirli, yönlendirici ve cesaretlendirici özelliğine sahip olma yüzdeleri eşittir. 5. Öğretmenlerde; pratik düşünen özelliğine sahip olma yüzdesi en yüksek 4. sınıf öğretmenlerinde iken; 5. ve 6. sınıf öğretmenleri bu özelliğe sahip değildir. Açık fikirli olma özelliğine sahip olma yüzdesi 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinde eşit iken, 6. sınıf öğretmenleri bu özelliğe sahip değildir. Mücadeleci özelliğine sahip olma yüzdesi 4. sınıf ve 6. sınıf öğretmenlerinde eşit iken 5. sınıf öğretmenleri bu özelliğe sahip değildir. Sabırlıve hoşgörülü özelliğine sahip olma yüzdesi 4. sınıf, 5. sınıf ve 6. sınıf öğretmenlerinde eşittir. Yönlendirici ve hoşgörülü olma özelliğine sahip olma yüzdeleri 5. ve 6. sınıf öğretmenlerinde en yüksektir. 6. Öğrencilerden; yorumlayan, anlamlandıran, aktif katılan, karar vermede özerk ve eleştirel özelliğine sahip olma yüzdeleri en yüksek kız öğrenciler, iş III birliğine yatkın, sorgulayan ve şüpheci özelliğine sahip olma yüzdesi en yüksek erkek öğrencilerdir. 7. Öğrencilerden; anlamlandıran, karar vermede özerk, işbirliğine yatkın ve şüpheci özelliğine sahip olma yüzdesi en yüksek 4. sınıf öğrencileridir. Aktif katılan ve eleştirel özelliğine sahip olma yüzdesi en yüksek 6. sınıf öğrencileridir. Yorumlayan özelliğine sahip olma yüzdesi 4. ve 6. sınıf öğrencilerinde eşittir. Karar vermede özerk özelliğine sahip olma yüzdesi 5. ve 6. sınıf öğrencilerinde eşittir. Sorgulayan özelliğine sahip olma yüzdesi 4. 5. ve 6. sınıf öğrencilerinde eşittir. 8. Yöneticilerde; yenilikçi, lider, yönlendirici, cesaretlendirici ve iletişimci özelliğine sahip olma yüzdeleri en yüksek erkek yöneticilerdir. Hoşgörülü olma özelliğine sahip olma yüzdesi eşittir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the characteristics of students, teachers and administrators through looking at the views of these participants in accordance with the theory of Constructivism. The dominant characteristics obtained through Constructivist Approach were determined in the light of the views of the students, teachers and administrators. This research is of importance in that further research can be conducted to improve the inadequate characteristics idetified in this particular study. In this research, qualitative research method was adopted. Convenient sampling method was used in defining the sampling of the research. Therefore, in this study, a purposive sampling method was employed. Because of the nature of convenient sampling method, in Ceyhan county, Adana, where the researcher works, interviews were carried out with 99 students, 20 teachers and 7 administrators chosen randomly from the primary schools, Cumhuriyet, Atatürk, Mehmetcik, Sakarya, Dumlupınar, Gazi, Namık Kemal and Doruk Girne, bound by the Ministry of National Education. Giving the researcher this flexibility, sub-constructed interview technique was used in this research. In the interviews, the answers given by the students, teachers and administrators were recorded and then analyzed. By the light of Constructivist Approach, the views of students, teachers and administrators regarding their characteristics were revealed. In consequence of the interviews, the answers to the questions given by the students, teachers and administrators were turned into tables in Excel, one of Microsoft Office programs, after writing the dominant characteristics in accordance with the ones determined for the Constructivist Approach. The following conclusions were drawn in consequence of the research; 1. The frequencies of teachers? views in Constructivist Approach regarding their characteristics as guidance, tolerance and broad-mind came out higher in the light of the findings concerning the characteristics they need to have. 2. The frequencies of students? views in Constructivist Approach regarding their characteristics as interpretation and critical thinking came out higher in the light of the findings concerning the characteristics they need to have. V 3. The frequencies of administrators? views in Constructivist Approach regarding their characteristics as leading and tolerance came out higher in the light of the findings concerning the characteristics they need to have. 4. According to the teachers? responses; female teachers with the highest percentage of having a leading characteristic were also determined. It is male teachers with the highest percentage of having combative, patient, tolerant and practical-thinking characteristics. The percentages of having broad-minded, guiding and encouraging characteristics are equal. 5. According to the teachers? responses; it is 4th grade teachers with the highest percentage of characteristics of thinking practically while 5th and 6th grade teachers do not have this. Whereas the percentage of having a broad-mind characteristic is tantamount among 4th and 5th grade teachers, 6th grade teachers do not have this. The percentage of having a combative characteristic is tantamount among 4th and 6th grade teachers whereas 5th grade teachers do not have this. The percentage of having patient and tolerant characteristics is tantamount among 4th, 5th, and 6th gade teachers. The percentage of having guiding and tolerant characteristics is the highest among 5th and 6th grade teachers. 6. According to the students? responses, it is female students with the highest percentage of having interpretative, making sense of , actively involving, being independent in making decisions and critisizing characteristics, and it is male students with the highest percentage of having cooperative, interrogative and suspicious characteristics. 7. In addition to these, it is 4th grade students with the highest percentage of having interpreting, being independent in making decisions, cooperative and suspicious characteristics. It is 6th grade students with the highest percentage of having such characteristics as active-involment and critical thinking. The percentage of having a interpretative characteristic is tantamount among 4th and 6th grade students. The percentage of having an independent characteristic in making decision is tantamount among 5th and 6th grade students. The percentage of having an interrogative characteristic is tantamount among 4th, 5th and 6th grade students.8. According to the administrators? responses, it is male administrators with the highest percentage of having innovative, leading, guiding, encouraging and communicative characteristics. The percentage of having tolerant characteristic is tantamount among administrators Key Terms: Constructivism, Student, Teacher, Administrator