Türk ortaöğretim sisteminde okulların akreditasyon yeterlik düzeyleri (Sakarya ili örneği)
The accreditation suffiency level of turkish high school education system (sample of Sakarya)
- Tez No: 209536
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Egitim ve Akreditasyon, Liseler ve Akreditasyon, Accreditation, Education and Accreditation, High Schools and Accreditation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu arastırmada egitim akreditasyon kriterleri incelenmis, ortaögretim kurumlarındaki akreditasyon yeterlik düzeyleri, bu kriterlere ögretmenlerin ve yöneticilerin bakısları ve aralarındaki farklılıklar arastırılmıstır. Bu arastırma betimsel yöntemle yapılmıs bir alan taraması niteligindedir. Arastırma evrenini Sakarya ili merkez ortaögretim okullarında görev yapan 1138 ögretmen ve yönetici olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemini evrenden tabakalı yöntemle alınan 300 ögretmen ve yönetici olusturmaktadır. Ögretmenlere ve yöneticilere arastırmacı tarafından gelistirilen ve kisisel bilgiler ile genel akreditasyon kriterlerini içeren besli Likert ölçeginde anket uygulanmıstır. Okul yöneticilerinin verdigi cevaplar dogrultusunda SPSS programı kullanılarak okullara göre ögretmen ve yöneticilerin görüs ortalamaları, N sayıları alınmıs, ögretmenler ve yöneticilerin görüsleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadıgını saptamak için T testi uygulanmıstır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıstır. Ayrıca okullara göre görüsler arasında anlamlı farklılık olup olmadıgını saptamak için tek yönlü varyans analizi yapılmıs, farkın anlamlı oldugu boyutlarda, anlamlı farkın hangi boyutlar ve hangi okul türleri arasında oldugunu saptamak için sheffee testi yapılmıstır. Son olarak ise bu farklılıklar görsel destek olması amacıyla da okulların ortalamalarına ait grafikle desteklenmistir. Görüs ortalamaları dogrultusunda 0,00-0,079 kesinlikle yetersiz, 0,08-1,59 yetersiz, 1,60-2,39 kısmen yeterli, 2,40-3,19 yeterli ve 3,20-4,00 kesinlikle yeterli olarak nitelendirilmistir. Görüslerin analiz edilmesi sonucu tüm alt kategorilerde ögretmen ve yönetici görüsleri arasında farklılıklar bulunmus ve bütün okul türlerinde bu görüs farkı yöneticiler lehine olarak saptanmıstır. Tüm okul türlerinde ki yöneticiler ögretmenlere göre daha yüksek düzeyde görüs ifade etmislerdir. Sonuç olarak arastırmaya katılan ögretmen ve yöneticilerin okulları için verdikleri cevaplar sonucunda okulların birçok alt baslıkta akredite edilmeye hazır olmadıkları veya genel akreditasyon kriterlerini tasımadıkları sonucuna ulasılmıstır. Arastırmada elde edilen bulguların Türkiye'de egitim kurumlarının ortaögretim kademesinde bulunan ögretmenlere ve yöneticilere ısık tutacagı, okullarının uluslararası denklik konusunda tam olarak hangi noktada olduklarını görmeleri açısından kendilerine fikir verecegi ve Türk ortaögretim sistemi üzerine çalısma yapacak olan arastırmacılara bu konuda katkıda bulunacagı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, accreditation criteria of education are examined, the accreditation sufficiency levels of high schools and the teachers? and directors? approach to these criteria and the differences between them are researched. In this field survey, descriptive method is used. The universe of the research consists of 1138 teachers and directors working at high schools in the city centre of Sakarya. The sample(study group) of the research consists of 300 teachers and directors that are extracted from the universe by using the method of Layering. A questionnaire of likert scale with five options that consists of personal information and general accreditation criteria and that is prepared by the researcher is applied to the teachers and directors in the study group. In accordance with the answers given by the school directors, the average of the views of the teachers and directors and their numbers are obtained by using SPSS and T-Test is applied to establish whether there is a meaningful difference between the views of the teachers and directors or not. The meaningfulness level is 0.05. In addition, one-way variance analysis is applied to see if there is a meaningful difference among the views in accordance with schools, in dimensions where there is a meaningful difference, Scheffe Test is applied to see in which dimensions and school types this meaningful difference takes place. Finally, these differences are supported with graphics of averages of schools to have a visual support. In accordance with the average of views, 0,00-0,079 is certainly insufficient, 0,08-1,59 is not sufficient, 1,60-2,39 is partially sufficient, 2,40-3,19 is sufficient and 3,20-4,00 is certainly sufficient. As a result of the analysis of all the views, differences are found between the views of teachers and directors taking place in all of the sub-categories and in all of the schools, this difference in the views, is established in favor of the directors. Directors in all types of schools have expressed higher levels of views. Under the light of answers given by the teachers and directors, it has been understood that schools are not ready to be accredited in many sub-titles and they do not bear the general accreditation criteria. It is hoped that the findings of the research will enlighten the teachers and directors who are working at high schools in Turkey, give some clues to schools to see at what point they are standing on the international accreditation issue and assist to researchers who will make research on Turkish High School Education System on the subject.