İşyerinde yıldırma (mobbing) eğilimleri: 'bir örnek olay'
Mobbing in the workplace: 'one sample case'
  1. Tez No: 209537
  2. Yazar: GÜLSEMİN DEMİR KAYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RANA ÖZEN KUTANİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldırma (Mobbing), Psikolojik Terör, Zorbalık, Hastane, Örnek Ola, Mobbing, Psychological terror, Bullying, Hospital, Sample case
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüzde çagdas bir isyeri ortamının öncelikli özelliklerinden biri çalısanlarına deger vermesi, duygusal açıdan saglıklı ve güvenli bir ortam saglamasıdır. Buna karsın örgütler son yıllarda çalısanlarının duygusal saglıgına ciddi bir tehdit olusturan yıldırma olgusu ile karsı karsıyadır. syerinde yıldırma olgusu, bir bireye bir veya bir kaç kisi tarafından sistemli biçimde yöneltilen, düsmanca ve ahlak dısı bir iletisime dayanır. syerinde yıldırma, kamu ve özel örgütlerde çalısanların psikolojik ve fiziksel saglıklarını bozan onları isten istifa etmeye kadar yönelten psikolojik terör veya her tür zorbaca davranıslardır. Bu davranıslar ilk kez 1980' li yılların sonunda sveç'te yasayan Alman çalısma psikologu Heinz Leymann tarafından yıldırma kavramı olarak tanımlanmıstır. syerinde yıldırma son zamanlarda örgüt psikolojisi üzerinde çalısanların sıkça basvurdukları bir kavramdır. Yıldırma, bastırma, sindirme, yok sayma, psiko-terör veya soyut siddet uygulama gibi anlamlara gelen yıldırma, aynı zamanda örgütsel çatısmanın, verimsizligin ve motivasyon eksikliginin kaynagı olarak görülmektedir. Çalısmanın amacı, isyerlerinde psikolojik teröre maruz kalan çalısanların ne gibi tepki gösterdikleri ve nasıl bir çözüm yolu bulduklarını ortaya koymaktır. Çalısmada örnek olay yöntemi kullanılmıs ve bulgular analizlerle anlamlandırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, one of the most important values of a work environment that a company provides for their employees is taking care of the employee and makes the environment reliable and comfortable emotionally. On the other hand, Organizations are facing a serious problem named mobbing which is a serious threat to physiological health of the employees. Mobbing is a phenomenon that is based on hostile and unethical communication which is directed in a systematic manner by one or a few individual towards one individual. Mobbing is any kind of bullying behaviors and psychological terror that may result in resignation or psychological and physical health disorder for the person who is subject to. Those behaviors were defined as mobbing by Heinz Leymann who is German business psychologist at the end of 1980s. Mobbing in workplace is a concept which is referred frequently by the specialist working on organizational psychology. Mobbing is tantamount to harassment, bullying, posing, terrorize and it may cause several problems such as organizational conflict, lack of productivity and declines in motivation at the same time. The aim of this study is to examine how a bullied individual to react against sample event how to handle the situation. In this study the case study method is employed and the evidences are explained with the analyses.