19. yüzyııln ikinci yarısında Osmanlı-Hollanda ilişkileri
Ottoman-Dutch relations in the second period of the 19th century
  1. Tez No: 209546
  2. Yazar: TURAN TUFAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: The Netherlands, Congress of Health Care, Ottoman-Dutch Relations, Lahey Peace Conference, Hovsep Missakian
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Osmanlı-Hollanda iliskileri Osmanlı Devleti dıs politikası üzerine yapılan çalısmalarda üzerinde pek fazla durulmayan bir konudur. ki ülkenin sınırı olmadıgı ve aralarında herhangi bir savas geçmedigi için bu konunun üzerine pek fazla gidilmemistir. Bu çalısma ile Osmanlı Devleti dıs politikasındaki bu açıgı bir nebze olsun kapatmak ve 19. yüzyılın ikinci yarısında iki ülke arasındaki iliskilerin Osmanlı Devleti'ne etkilerini saptamak amaçlanmıstır. Çalısmanın ilk bölümünde Osmanlı Devleti ile Hollanda arasında diplomatik iliskilerin kurulma safhası ve 18. yüzyıla kadar iki ülke arasındaki iliskiler ana hatları ile verilmistir. kinci Bölümde Tanzimat dönemine kadar Osmanlı- Hollanda iliskilerinin gelisimi verilerek 19. yüzyılın ikinci yarısındaki iliskilerin seyrinin anlasılmasına katkıda bulunulmustur. Çalısmanın üçüncü ve son bölümünde ise Sultan Abdulmecid döneminden Sultan II. Abdulhamid döneminin sonuna kadarki Osmanlı-Hollanda iliskileri üzerinde durulmus, bu dönemdeki iliskilerin önemi vurgulanarak kronolojik bir yapı içerisinde olaylar anlatılmıstır. Bu olaylar içerisinde en önemli olaylar olarak gözüken Lahey Konferansı ve Hıfz-ı Sıhha Kongreleri ayrı bir baslık altında sunulmustur. Ayrıca yine bu dönemde ön plana çıkan Osmanlı Devleti'nin Hollanda büyükelçisi Yusuf Misak Efendi hakkında verilen bilgiler de ayrı bir baslık altında toplanmıstır. Çalısmanın üçüncü bölümünde Basbakanlık Osmanlı Arsivinde yapılan taramalar sonucu elde edilen arsiv belgelerinden büyük ölçüde faydalanılmıstır. Bu çalısma ile Osmanlı dıs politikasında Hollanda'nın yerinin anlasılması hedeflenmektedir. Anahtar kel imeler: Hollanda, Osmanlı Devleti Dıs Politikası, Osmanlı- Hollanda liskileri, Lahey Konferansı, Yusuf Misak Efendi
Özet (Çeviri)
Almost there are no studies at the subject of Ottoman foreign policy as Ottoman- Dutch Relations. Because of there are no borders between these to states and also there are no wars, this subject didn?t examined deeply. With this study we wanted to expose the relations of the relations of these to states and the effects of the relationship to the Ottoman State at the time of Abdulhamid II. In the first chapter we studied on the establishment of the diplomatic relations between Ottoman State and The Netherlands and the basic of the relations between the two countries up to the 18th century. In the second chapter we studied on the progress of the relations between Ottoman State and The Netherlands up to the Tanzimat Era to understand the relations in the second period of the 19th century. In the third and the last chapter we studied on the relations between Ottoman State and The Netherlands from the period of Sultan Abdulmecid to the period of Sultan Abdulhamid II, and while we were stressing the importance of the relations we explained the events in a chronological structure. The most important events like Lahey Peace Conference and the Congresses of Health Care were given under separated titles. And also we gave another important subject as a separated title about the Dutch ambassador Hovsep Missakian in the Ottoman State at the same period. At the last chapter we mostly used the archival sources from Prime Ministry Ottoman Archives. With this study we are expecting to make the importance of the relations between Ottoman State and The Netherlands clear.