İlköğretim okullarında norm kadro yönetmeliği uygulamasının 2001?2002 ve 2005?2006 yıllarında yönetici ve öğretmen görüşlerine göre karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi (İstanbul ili-Kartal ilçesi örneği)
The comparative evaluation of the aplication of norm staff regulations in pirimary scholls in 2001-2002 education tearm and 2005-2006 education tearm according to the administors and teachers (a sample of provience of Istanbul-Kartal district)
  1. Tez No: 209547
  2. Yazar: TÜRKAN SEVER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN TİTREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Norm Kadro, Benimsenme Düzeyi, lkögretim Okulları, Norm Staff, Acceptance Degree, Primary School
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu arastırma, ilkögretim okullarında görev yapan yönetici ve sınıf ögretmenlerinin Norm Kadro Yönetmeligi uygulaması hakkındaki görüslerini ortaya çıkarmaya yöneliktir. Bu çalısmada, ögretmenlerin norm kadro uygulaması sırasında karsılastıgı sorunlar ele alınmıs; uygulamanın benimsenme düzeyi; ögretmenlerin istihdamında planlılıgın nasıl saglanabilecegi; okullara ve bölgelere göre ögretmenlerin dengeli dagılımının ne ölçüde gerçeklestigi arastırılmıstır. Bu arastırmada iliskisel tarama modeli kullanılmıstır. Arastırmanın evrenini, 2001?2002 ve 2005?2006 egitim-ögretim yıllarında, stanbul li'nde görev yapmakta olan ilkögretim okullarındaki yönetici ve ögretmenler olusturmaktadır. Örneklem gurubunu ise, stanbul-Kartal ilçesinde 1. ve 3. bölgede 15 ilkögretim okullarında görev yapmakta olan 2000?2001 egitim ögretim yılında 46 yönetici, 617 ögretmen; 2005?2006 egitim ögretim yılında ise 59 yönetici, 609 ögretmen olusturmaktadır. Arastırmada bilgi toplama aracı olarak 40 soruluk bir anket gelistirilmis ve kullanılmıstır. Bu anketin güvenirlik katsayısı (Alpha degeri) 0,86 olarak bulunmustur. Arastırma bulgularının analizi asamasında, SPSS 13.00 programı kullanılmıs ve öncelikle arastırma kapsamındaki bütün yönetici ve ögretmenlerin frekans ve yüzde analizleri yapılmıstır. Soruların cevaplandırılmasında yönetici ve ögretmenler arasında anlamlı bir farkın olup olmadıgı Pearson ki kare analiziyle test edilmistir. 2002?2006 yılları arasındaki frekans dagılımlarının karsılastırılması iki örnek Kolmogorov- Smirnov Z testi ile yapılmıstır. Yapılan degerlendirme sonucunda; yöneticilerin Norm Kadro Yönetmeligi uygulaması hakkında genellikle olumlu düsünceye sahip oldugu, Norm Kadro Yönetmeligi uygulamasını ögretmenlere oranla daha fazla benimsedikleri ortaya çıkmıstır. Uygulamalardan haberdar olundugu oranda denekler olumlu görüs bildirmislerdir. Bu nedenle ögretmenler ve yöneticiler hizmet içi egitim kursuna tabi tutularak yönetmelik ve genelgeler vb? düzenlemelerin özü açıklanmalıdır. Getirilen bazı öneriler söyle sıralanabilir: 1. Norm Kadro Yönetmeligi uygulamasının benimsenme düzeyinin artırılması için uygulamalardan ve gelismelerden haberdar olunması oranının artırılması. 2. Norm Kadro Yönetmeligi uygulamalarının tüm kamu kurum ve kuruluslarda çalısanların eslerine aynı sekilde olması; tarafsızlıgın saglanması. 3. Okullarda olan degisikliklerin ilgili mercilere, gecikmelere meydan verilmeden ve tedirginlik yaratılmasına fırsat verilmeden iletilmesinin saglanması yerinde olacagı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the point of view of the teachers and the administrators working in primary schools about Norm Staff Bylaws. In this research, the problems that teachers face with during Norm Staff Bylaws have been dealt and acceptance degree of this execution has been searched. Moreover, it has been inquired how planning can be achieved in employment of teachers and how succesful it has been for teachers to be employed according to regions and schools. Relations scanning model has been used in this research. The scope of this research is the teachers and administrators who has been working since 2000 - 2001 in primary schools in stanbul. As for the sample group it consists of 46 administrators and 617 teachers for the 2000 - 2001 term, and 2005 - 2006 term it consists of 59 administrators and 609 teachers from stanbul - Kartal in the 1st and the 3rd region. In this research in order to gain information a 40-question inquiry has been utilized. The reliability coefficiency of this inquiry (Alpha ration) is 0,86. During the analysis of the research finding SPSS 13.00 programme used and te frequency and percantage analyses of the teachers and the administrators were done. ın order to learn whether there is a difference between administrators and teachers was made by Pearson analysis. Comparison of frequency distribution between 2002-2006 have been achieved via Kolmogorov-Smimov Z test. According to the evaluation it has been understood that administrators generally have positive outlook for the Norm Staff Bylaws and the adopt this regulation more than teachers do. The test subjects has positive opinions to the degree that they know the regulation. For this reason, teachers and administrators should be explained the new regulations and circulars. A number of proposals have been given below: 1- In order to remain the acceptance of Norm Staff Bylaws the rate of being aware of the new regulations should be increased. 2- It is important the application of Norm Staff Bylaws be impartial for the relatives of the employees working for Public Body. 3- It is suggested that shiftings of the regulations be conveyed to the deparments without delay and having uneasiness in the public.