Öz-duyarlık ile öz-bilinç, depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkilerin yapısal eşitlik modeliyle incelenmesi
An investigation of the relationships between self-compassion, self-consciousness, depression, anxiety and stress with structural equation modeling
- Tez No: 209545
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN ABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz-duyarlık, Öz-bilinç, Depresyon, Anksiyete, Stres, Self-compassion, Self-consciousness, Depression, Anxiety, Stress
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Öz-duyarlılık, bireyin acı ve sıkıntı çekmesine neden olan duygularına açık olması, kendine özenli ve sevecen tutumlarla yaklasması, yetersizlik ve basarısızlıklarına karsı anlayıslı ve yargısız olması ve yasadıgı olumsuz deneyimlerin insan yasamının bir parçası oldugunu kabul etmesi olarak tanımlanabilir (Neff, 2003a). Genel olarak bireyin benliginin çesitli boyutlarına ve çevresine yönelik ilgi, dikkat ve farkındalıgını ifade eden öz-bilinç kavramının ise bireylerin duygu, düsünce ve davranısları üzerinde önemli etkileri vardır. Öz-duyarlık yapısının, öz-bilinç, depresyon, anksiyete ve stresle iliskili olabilecegi düsünülmektedir. Bu arastırmanın temel amacı üniversite ögrencilerinin öz-duyarlık ile öz-bilinç, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki iliskilerin incelenmesidir. Arastırmada aynı zamanda kız ve erkek üniversite ögrencilerinin öz-duyarlık ve öz-bilinç açısından nasıl farklılastıkları incelenecektir. Arastırmanın örneklemini Sakarya Üniversitesi Egitim Fakültesi'nin çesitli bölümlerinde ögrenim gören 323'ü kız ve 345'i erkek olmak üzere toplam 668 üniversite ögrencisi olusturmaktadır. Arastırmada veri toplama araçları olarak Öz-duyarlılık Ölçegi (Öveç, Abacı, & Akın, 2007), Özbilinç Ölçegi, Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçegi (Çetin, Abacı, & Akın, 2006) ve kisisel bilgi formu kullanılmıstır. Öz-duyarlılık ile öz-bilinç, depresyon, anksiyete ve stres arasındaki iliskileri incelemek için iki yapısal esitlik modeli kullanılmıstır. Bu iliskiler korelasyon yöntemiyle de incelenmistir. Öz-duyarlık ve öz-bilinç açısından cinsiyete göre farklılıklar t testi ile incelenmistir. Arastırmadan elde edilen bulguların tümünün hipotezlerde bulunan varsayımları destekledigi görülmüstür. Yapısal esitlik modellerinin her ikisinden de elde edilen uyum indeksleri modellerin iyi uyum verdigini göstermistir. Buna göre öz-bilinç ile depresyon, anksiyete ve stres öz-duyarlık tarafından anlamlı biçimde açıklandıgı söylenebilir. Ayrıca yapılan korelasyonda, öz-duyarlıgın öz-sevecenlik, paylasımların farkında olma ve bilinçlilik boyutları öz-bilincin kendini düsünme, stil bilinçliligi ve sosyal anksiyete boyutları ile negatif, içsel öz-farkındalık ve görünüm bilinçliligi boyutları ile pozitif iliskili bulunmustur. Öz-duyarlıgın öz-yargılama, izolasyon ve asırı özdeslesme boyutları kendini düsünme, stil bilinçliligi ve sosyal anksiyete ile pozitif, içsel özfarkındalık ve görünüm bilinçliligi boyutları ile negatif iliskili bulunmustur. Yine öz-duyarlıgın öz-sevecenlik, paylasımların farkında olma ve bilinçlilik alt boyutları depresyon, anksiyete ve stresle negatif, öz-yargılama, izolasyon ve asırı özdeslesme alt boyutları ise depresyon, anksiyete ve stresle pozitif iliskili bulunmustur. Son olarak öz-duyarlık ve öz-bilinç açısından cinsiyete göre anlamlı farklılıklar bulunmustur. Bulgular hipotezler ısıgında tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Self-compassion has threecomponents which mutually influence and engender each other: selfkindness, awareness of common humanity, and mindfulness. An individual high in selfcompassion is able to view the self with gentleness and kindness even in the face of failure and pain; sees that all human beings fail and experience pain; and is able to experience feelings and emotions without either pushing them away or becoming completely overwhelmed by them. Self-consciousness, taken as being the tendency to direct attention toward aspects of the self, has been linked with very different areas of psychological functioning. More recent studies have found links between the self-consciousness factors and the basic dimensions of personality. It can be thought that selfcompassion may be related to self-consciousness, depression, anxiety, and stress. The major aim of this research is to investigate the relationships between university students? self-compassion, self-consciousness, depression, anxiety, and stress level. Gender differences were also examined. 668 undergraduate students from different departments of the University of Sakarya took part in this study. Of the participants, 323 were female; 345 were male. The Self-compassion Scale (Öveç, Abacı, & Akın, 2007), The Self-consciousness Scale, The Depression, Anxiety and Stress Scale (Çetin, Abacı, & Akın, 2006) and personal information sheet were used in this study as measurement instrument. To predict self-consciousness, depression, anxiety, and stress from selfcompassion two path models were used. Also these relationship were examined using correlation. Gender differences in self-compassion and self-consciousness were examined by using t test. The overall results of this research supported the assumptions of this study. Results demonstrated that two path models demonstrated good fit. According to these results self-compassion predicted to self-consciousness, depression, anxiety, and stress significantly. In correlation analysis, while the self-kindness, awareness of common humanity and mindfulness dimensions of selfcompassion were found correlated negatively to self-reflectiveness, style consciousness and social anxiety dimensions of self-consciousness, the self-judgment, isolation and over-identification dimensions of self-compassion were found correlated positively to internal state awareness and appearance consciousness dimensions of self-consciousness. Further the self-kindness, awareness of common humanity and mindfulness dimensions of self-compassion were found correlated negatively to depression, anxiety, and stress whereas the self-judgment, isolation and overidentification dimensions of self-compassion were found correlated negatively to them. Lastly gender differences in self-compassion and self-consciousness were significant. Findings were discussed in terms of assumptions.