Ticari bankalarda kredi maliyetlerini etkileyen faktörlerin analizi
Credits in commercial banks and the factor analysis which effects
- Tez No: 209552
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELAHATTİN KARABINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bankacılık, Banking
 - Anahtar Kelimeler: Banka, Kredi, Maliyet, Risk, Bank, Credit, Cost, Risk
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Genel alanda amaçları mevduat toplamak olan bankacılık sektörünün en önemli işlevleri, topladıkları bu mevduatları, kredilendirme sürecinde ekonomiye finanse etmektir. Bankalar ekonomik sistem içersinde vazgeçilmez kurum ve kuruluşlardır. Ticari bankalar para, kredi ve sermaye piyasalarında; küçük birikimlerin sermayeye dönüştürülmesinde, ülkede ticari hayatın ve sanayinin gelişmesinde birçok roller üstlenmektedir. Ülkemizde finans kesiminin en etkin sektörlerinden biride bankacılık sektörüdür, aynı zamanda bu kesimin işlem hacminin büyük bir kısmını ilgili bankalar gerçekleştirmektedir Günümüzde ticari bankacılık hızla gelişmektedir. Bankalar bu gelişme sürecinde yeni usul ve yeni teknikler geliştirmekte ve klasik bankacılık anlayışından uzaklaşmaktadırlar. Bankacılık sektöründeki bu hareket, bu sektörde rekabeti de beraberinde getirmektedir. Ayrıca, bu sektörde özel finans kuruluşları ortaya çıkmış ve diğer ticari bankalar için önemli rakipler haline gelmişlerdir. Yeni özel finans kuruluşlarının bankacılık piyasasında etkileri, bankacılık sektörünü yeni hizmet ve yeni teknik arayışlarına hızla itmiş rekabeti arttırmıştır. Son yıllarda bankacılık sektöründe hızla artan rekabet ortamı, bankaları mümkün olan en düşük maliyette fon elde etmeye itmiş ve bu fon kaynaklarını kazançlı şekilde kullanmaya zorlamaktadır. Bankalar doğal olarak elde ettikleri bu fon kaynaklarını, katlanmak zorunda oldukları maliyelerden arındırarak en yüksek kar marjını elde etmeye çalışırlar. Bu yüzdendir ki bankalar elde ettikleri fon kaynaklarını, en düşük faizle ve uzun vadede elde etmek isterler ve aynı zamanda kredi maliyetlerini minimize ederek müşterilerine düşük faizde kredi satmak isterler. Bankaların kaynak maliyetlerini en aza indirmeleri, elde etmiş oldukları bu kaynakları kredi olarak piyasaya yani müşterilerine kullandırmada önemli avantaj sağlarlar. Bankaların kaynak maliyetini etkileyen birden çok faktörler vardır. Bu faktörlerden bazıları; mevduata ödenen faizler, mevduat munzam karşılık oranı, uygulanan para ve sermaye politikaları, vergiler ve fonlar, kredi riskleri bankanın katlanmak zorunda olduğu işletme giderleri şeklinde sıralanabilir. Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan bankacılık sektörü, kredi politikalarını belirlemede belirli noktalara önem vermesi gerekliliği kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu bağlamda bankalar, alternatif kredi modelleri oluşturmalı, sermaye piyasası hızlı geliştirilmeli, iyi bir denetim mekanizması kurarak haksız rekabeti engellemeleri ve hukuki düzenlemeleri iyileştirilmelidir. Etkili bir kredi yönetimiyle bankalar, bir yandan kar marjlarını arttırırken, diğer taraftan değişik sektörlere kullandırdığı kısa vadeli kredilerle ülkenin ekonomik gelişmesi ve büyümesine katkıda bulunmakta, dış ülkelerden sağladığı kaynaklarla alternatif kredi çeşitlerini arttırarak dış ticaretin gelişmesine katkıda bulunurlar.
Özet (Çeviri)
Generally the banking sector whose aim is collecting deposits, the most important function is financing the deposits that they have collected to economy at loaning process. Banks are indispensable foundations and companies. The commercial banks have lots of roles converting little depositions to capitals in money, credits and capital markets. In our country one of the most effective sectors is banking sector. At the same time, the connected banks realized the big part of the process volume. Nowadays, commercial banking develops rapidly. Banks improve new methods and techniques in this developing process and digress from the classical banking comprehension. This movement in banking sector brings competition in this sector. Although, personal financing companies comes out in this sector and for other commercial banks they becomes important rivals. The effects of these new personal financing companies to the banking market, is directed the banking sector to find new services and new techniques so rivalry increased. In last years, the rivalry environment that develops rapidly makes the banks finding funds which have minimum costs and forces to use these fund resources profitably. Normally banks aimed the highest profit margins with purifying these funds from the costs. That?s why banks wants to obtain these fund resources in long terms and in low interests, at the same time wants to sell credits in low interests to their customers with minimizing credit costs. Minimizing source costs to the lowest value, makes advantages for market also their customers using these obtained sources. There are lots of factors that effect the banks? source costs. Some of these factors; interests that are being paid to deposits, deposit response rate, policies of money and capital, funds and taxes, credit risks and enterprise costs that banks have to be folded. The banking sector which has important position in country economy, has to attach importance to determined points for deciding credit policies. In this case banks have to develop alternative credit models and capital market should be improved rapidly and they have to prevent the unjust rivalry by assembling audition mechanisms and improve legal arrangements. With an effective credit management, banks will improve their profit margins and the other side with short term credits that they were been used to different sectors they assistance to development and enlarging of country economy. At the same time they assistance to external trading by increasing alternative credit variety