Çorum ili aşıklık geleneği ve aşık Rıfat Kurtoğlu
Corum province minstrelness tradition and minstrel Rifat Kurtoglu
  1. Tez No: 209554
  2. Yazar: İSMAİL SERDAR YAKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çorum li, Âsıklık Gelenegi, Âsık, Rıfat KURTOGLU, Corum Province, Minstrelness Tradition, Minstrel, Rifat KURTOGL
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Olay, düsünce, duygu ve hayallerin dil aracılıgıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatına edebiyat diyoruz. Edebiyatın ifade imkânı ve etki alanı çok genistir. Bu çalısmada; Çorum tarihi, Türk Edebiyatı'nın en eski siir geleneklerinden biri olan ?âsık tarzı siir türü?nün ana hatları, bu gelenegin Çorum ilindeki yansıması ve bu gelenegi Çorum'da sürdüren Âsık Rıfat KURTOGLU islenmistir. Çorum'un hem Türklerin egemenliginden önceki tarihi hem de Türk yurdu olmasından sonraki tarihi kısaca anlatılmıstır. Âsık tarzı Türk siiri islenirken, âsıklık geleneginin tarihsel süreci ve etkilesimleri aktarılmaya çalısılmıstır. Bu gelenege uygun olarak, Çorum'da âsıklık gelenegine deginilmis, çesitli çıkarımlar yapılmıstır. Âsıklık geleneginin Çorum'daki temsilcilerinden Âsık Rıfat KURTOGLU'nun hayatı ve edebi sahsiyeti son bölümde tanıtılmaya çalısılmıstır. Türk kültürü açısından önemli bir yere sahip olan, emek ve özveri isteyen âsıklık gelenegini ögrenme nedenleri yol ve yordamları özlü bir biçimde anlatılmıstır. Bu ögrendiklerini, bilgi ve birikimini, sairligini ortaya koyarak yazdıgı eserleri derlenmis konularına göre tasnif edilmistir. Gelenekle ilgili bilgisi arastırılmıs, türkü olarak besteledigi siirlerinden bazıları notalarıyla beraber aktarılmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
We call literature to the art of shaping events, feelings and imaginations as oral or written through the help of language. The possipility of expression and the impact field of literature are very wide. In this work; the history of Corum, the main parts of ?minstrel poem? which is one of the oldest poetry tradition of Turkish literature, the reflection of this custom in Corum and Minstrel Rifat Kurtoglu who continues this custom in Corum are studied. The history of Corum, both the one before Turkish domination and the one after being Turkish land is briefly examined. While examining mistrel type of Turkish poetry, it has been tried to be informed about the historical period and interactions of the custom. In accordance with the custom, there has been a focus on the custom of minstrel in Corum, various derivations have been done. The life and the literary personage of Minstrel Rifat Kurtoglu, one of the represantatives of minstrelness custom in Corum, have been tried to be introduced in the last chapter. The reasons and ways of learning the custom of poetry, which has a big importance in Turkish culture and needs attention have been substentially described. His works formed by the things he learned, his knowledge and his ability in poetry, were gathered together and classificated. His knowledge about this custom was searched and his poems which were composed as folks with their notes were tried to be quoted.