Çin kültürü ve işletme yönetimi: Ürümçi'de bir araştırma
Chinese culture and management in China: an examination in Urumchi
- Tez No: 209556
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECAİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Kültür, Çin, İnsan Kaynakları, Management, Culture, China, Human Resources
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hızla büyüyen ve ekonomik anlamda dünyanın gelişmiş ülkelerince bir tehdit olarak algılanmaya başlayan Çin'in bu başarısını sorgulamak üzere Çin kültürü ve Çin'e özgü bir yönetim anlayışının olup olmadığı, sorgulamak üzere Çin kültürü ve Çin'e özgü bir yönetim anlayışının olup olmadığı bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Tezin giriş bölümünde tezin amacı, önemi, kapsamı, metodolojisi ve karşılaşan sorunlara yer verilmiştir. Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, literatür taramasıyla yapılmış; kültür ve yönetime ilgili kavramlar, kültürün yönetime olan etkisi ve kültürün boyutları açıklanarak sonraki bölümlere teorik alt yapı oluşturmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Çin'in siyasi durumu kısaca ele alınmıştır, Çin'in ekonomisi, kültürü, Çin işletmelerine ilgili bilgiler, Çin'in yönetim felsefesi, Çin'in eski yönetim anlayışları, Çin'in eğitim yapısı, Çin'in insan kaynakları yönetimi, Çin tipi liderlik gibi Çin yönetimine ilişkin bilgiler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, uygulama kısmı olarak Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesinin Ürümqi şehrindeki sekiz firmada yapılan mülakatlar soru cevap şeklinde tabloda verilmiştir. Mülakat, Çin işletmelerinin karar verme modelleri, insan kaynakları yönetimi, Çin firmalarının rekabet avantajları, ücret sistemi, ekonomik başarısının nedenleri, yabancı firmalarla olan farkı gibi sorular sorulmuştur. Mülakat yapılan firmaların organizasyon şeması ekte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid development and economical growth in China has become a threat for the developed countries. The aim of this study is to investigate the chinese culture and whether there exists a chinese management style or not in order to scrutinize the success of China. The aim of the dissertation, its significance and scope, the methodology and limitations of study were disccused in the introduction section. The remaining part of the dissertations are organized in three sections. In the first one, the related literature were reviewed by discussing copcepts related to culture and management, the effect of culture on management, and the dimensions of culture in order to establish a theoretical base for the rest of the study. The second section inludes discussions regarding China such as the political, economical, and educational structure of China, its management philosophies both contemporary and in ancient times, information about chinese businesses, chinese leadership style, human resource management in China, management and chinese style leadership. In the third part, the results of interviews (were conducted with eight companies in the city of Ürümqi, Xinjiang Uighur Autonomous District, China) were presented as a table. The questions in the interviews covers issues such as decision making models of chinese companies, their human resource management and competitive advantages, the motives of their economical successes, and the differences between other foreign companies etc. Also, in the appendix part the organisation charts of those companies were presented.