Otel işletmlerinde insan kaynakları seçim yöntemleri, personel bulma ve seçme süreci
Human resource managament and a period of finding and choosing staff in hotels
- Tez No: 209557
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. C. GAZİ UÇKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: nsan Kaynakları, Personel Seçme, Oteller, Human Resource, Choosing Staff, Hotels
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
nsan unsuru organizasyonların basarısında oldukça önemli rol oynamakla birlikte, özellikle otel isletmeciligi gibi hizmet sektöründe çok daha önemlidir. Çünkü otel isletmelerinde personelin yogunlugu müsterilerle direkt iliski içerisindedir. Turizm endüstrisinde gelismis ülkeler incelendiginde, o ülkeleri ilginç ve çekici yapan unsurun sadece maddi kaynakları, yatırımları, tarih ve tabiat zenginlikleri degil, onları degerlendiren insan ve organizasyon gücü oldugu görülmektedir. Otel isletmelerinde de tüm personel gerekli donanımda olmalı ve ihtiyaçlara tam olarak karsılık verebilmeli ayrıca müsteri memnuniyetini maksimum oranda saglamalıdır. Tüm bunlar da isletme içindeki insan kaynakları yönetimiyle saglanacaktır. nsan kaynakları yönetimi; örgüt için gerekli insan kaynagını saglayabilme ve bu kaynaklardan etkili ve verimli bir biçimde yaralanabilmeyi kapsar. Bu arastırmanın birinci bölümünde; otel isletmeleri ve ilgili departmanlar gibi kavramlar ele alınmıstır. kinci bölümde; insan kaynakları yönetimi, personel bulma ve seçme süreci incelenmistir. Üçüncü bölümde; stanbul'daki bes yıldızlı otel isletmelerinde yapılan anket uygulamasıyla çalısma desteklenmistir.
Özet (Çeviri)
Beside the element known human being play an important part in success of organizations, it?s more important in service sector like an hotel management. Because, population of staff is directly related with customers in the running of an hotel. It?s seen that the component parts that make develpoed countries more interesting and attractive are not only their material source, investmnets, history and wealth of nature but also human beings that evaluate these elements and the power of an organization when developed countries are analized in the concept of tourisim industry. All staff must have essential qualifications and be able to answer the needs complwtely and also they must supply the costomer satisfactions in the proportion of maximum. All these elements are going to be supplied by the human resource management settled in the enterprices. Human resource management incledes supplying necessary human resource for an organization and to benefit from the resource effectively and productively. The concept like hotel enterprices and related departmnets is analized in first chapter of the ivestigation. Human resource managemenet and a period of finding and choosing staff are analized in second chapter. In third chapter; the study is supported by the questionnaire done in hotel enterprices that have five stars in stanbul.