Postmodern sanatta öz-biçim ilişkisi
The relation of real and form at postmodern art
- Tez No: 209563
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİYE KOÇ BAŞARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Essence-Form, Vagueness, Chaos
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sanatç?, görünen ya da görünmeyen dünyay?, alg?lad?klar?n? ya da alg?layamad?klar?n? kendi iç evreninden geçirip somut ya da soyut estetik bir ürüne dönüştürebilme yetisine sahip bir varlıktır. Tarihsel süreç içerisinde toplumsal yaşamda var olan olaylar, durumlar, sanata ve sanatçıya malzeme olmuştur. Özellikle Modernizim ve sonrasında yaşanan büyük değişim ve gelişmeler, sanata ve sanatçıya yeni özgürlük alanları oluşturmuştur. Postmodernizm içinde bu özgürleşme, sanata yeni bir boyut kazandırmıştır. Sanat; Modernist estetiğin kriterlerini reddederken, geleceğe dair söylemler içermeyen, sadece bu ana, bu güne ait sanatsal etkinlik olarak ifade bulmuştur. İşte bu gelişmeler ışığında Postmodern sanat irdelendi ve aşağıdaki sorulara cevap arandı. a. Postmodern sanatta öz ve biçim ilişkisini oluşturan etkenler nelerdir ? b. Postmodern süreç neden ?belirsizlik? olarak tanımlanmıştır ? c. Postmodernizm'in sanata getirdikleri ve yads?d?klar? nelerdir ? Bu araştırmada, konu ile ilgili literatür tarandı ve halen yaşanmakta olan sürecin izlenimleri sentezlendi, sanatsal etkinliklere, panellere kat?l?nd?. Anahtar Kelimeler : Öz-Biçim, Belirsizlik, Kaos
Özet (Çeviri)
Artist is a person Who has transformation competence that seen or unseen world, perceived or unperceived things and she/he passes them from own interior world to an concreter abstract product. During historical process; event and situations are in society life that becomes materials for art and artist. Especially, big changes and developments during Modernism and after Modernism form a new independence field to art and artist. This independence process in Postmodernism forms a new dimension. Art, while rejecting criteria of Modernist esthetic, which is not including future thoughts, was defined as it is an artful activity of today?s and this moment?s. Owing to these developments Postmodern art was examined and searched answer the questions that are below. a. What factors are that take formation relation of essence and form at Postmodern art? b. Why postmodern process is defined that as ?vagueness?? c. What postmodern added and rejected to art? In this research, literature is connected whit subject that was searched and the process is still lived whose impressions are synthesized then they were added artful activity and panel discussion.