Erol Güngör ve Attila İlhan'da aydın sorunu (sosyolojik bir karşılaştırma)
The matter of being intellectual at Erol Güngör and Attila Ilhan
- Tez No: 209562
- Danışmanlar: PROF. ALİ RIZA ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erol Güngör, Attila ?lhan, Aydın, Erol Güngör, Attila ?lhan, Entellectual
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kadimden bu yana aydın kavramının tam bir tarifi yapılamamıstır.Her ülke entelektüelleri yasadıkları dönemin siyasi gelismeleri ile kültürel değerleri ekseninde bazı ölçüler getirerek aydın kavramını analiz etmeye çalısmıslardır. Eğitim düzeyi aydını farklı kılan en önemli etken.Aydının ortak bir tarifi olmadığı gibi çesitli fikirler ekseninde aydın değisik etiketler altında varlığını devam ettirmistir. Bu arastırmamızda ele aldığımız iki düsünürde aydın kavramını hak edecek durumdadır. Aydın kavramına , Attila ?lhan, ulusalcı, sosyalist çizgiden hareket ederek bir anlam yüklemesine karsın ; Erol Güngör Milliyetçi, muhafazakar ,dini düsünce ekseninden hareket etmektedir. Bu arastırmada ? Aydın? kavramının tarihsel süreç içerisinde nasıl ele alındığını inceleyerek Osmanlıdan günümüze aydın kavramına hangi anlamlar yüklenildiğini irdelemek gerekiyor. Aydınlar yasadıkları dönemden nasıl etkilenmektedirler? Farklı görüslere sahip fikir adamlarının toplumsal sorunlara yaklasımlarında ortak çözüm üretebilmekte mi? Aydınlar yasadıkları ülke ile farklı ülkelerdeki gelismelerden nasıl etkilenmektedir? Bu arastırmada kaynak taraması yöntemi yapılmakla beraber ?ki düsünürün görüsleri merkezi olmakla beraber farklı düsünürlerin görüsleriyle kıyas yapılacaktır. Farklı bakıs açılarının birlikte değerlendirilmesi toplumsal gerçekleri öğrenmede bize önemli katkılar sağlayacaktır. Arastırma sonucunda : Aynı dönemde yasayan Erol Güngör ile Attila ?lhan, farklı dünya görüslerine sahip olmalarına karsın, entelektüel seviyede Türk toplumunun sorunlarını ele almakta ve çözüm önerileri üretmektedir. Aydın kimliğini ortay çıkaran toplumsal sartlar ve ihtiyaçlardır. Genel geçer bir aydın tanımı yapılamaz. Ülkelerin gelismislik düzeyine göre aydın profili ortaya konmaktadır.Bürokratik aydın tipi toplumsal sorunlara çözüm üretmekte zorlandığı gibi var olan düzenin devamından yanadır. Aydın, kendi tarihsel,toplumsal kültüründen , inançlarından uzaklastıkça çözüm yollarını farklı ülkelerin kriterlerine göre aramaktadır.
Özet (Çeviri)
It hasn?t been a sufficient definition of entellectual. Each country has tried to analyise the entellectual metephor by stating some criteria due to the social developments and cultural values of that time. The education level is the most important criteria which seperates entellectual from the others. While it hasn?t a common definition it has survived as different concepts . Both two philosophers are worth being considered as entellectual . While Atilla ?lhan is aa socialist and a nationalist Erol Güngör is nationalist and preservative . In this research it is needed to search how entellectual metephor is considered in the historical period from the Ottoman Empire to now . How are entellectual affected by the time they live in? Do the men who has got different perspectives produce common solutions to the national problems . How are they affected by the developments in their country or the other countries? In this research with the method of skipping it is compared the two different ideas to determine different view of points helps us to understand social reality. In the result of the research : Erol Güngör and Atilla ?lhan Altough they have got differwent ideas they produce the solutions of Turkish society problems . They are the needs and the social reality which produces entellectual identity . Entellectual profile is due to the level of development. Entellectual is looking for the solutions due to other countries? criteria When s/he is away from his/her own culture