Popüler kültür müzik ilişkisi ve Cemal Reşit Rey konser salonu örneği
The relation between popular cuture and music - Cemal Resit Rey concert hall as a sample
  1. Tez No: 209569
  2. Yazar: AYŞE ÇELİKBAŞ AYKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. SAİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, sanat, müzik, popüler kültür, tüketim kültürü, Cemal Resit Rey Konser Salonu, Culture, art, music, popular culture, consumption culture, Cemal Resit Rey Consert Hall
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bilisim devrimi ile birlikte genel anlamda teknoloji, özel anlamda da kitle iletisim araçları insanların gündelik hayatları üzerinde oldukça etkili olmaya baslamıstır. Bu süreç küresel ölçekte toplumsal hayatın pek çok alanında etkilesime ve degisime ivme kazandırarak; sosyal, politik, ekonomik ve kültürel anlamda sınırları kaldırmaya baslamıstır. Türkiye'de de hem kitle iletisim araçlarının hem de özellikle son yıllarda dısa açılma konusunda yapılan politik atılımların etkisiyle, diger pek çok alanda oldugu gibi kültürel alanda da etkilesim ve degisim kaçınılmaz bir biçim almıstır. Yirminci yüzyılın sonlarından bu yana özellikle televizyon ve internet, dünyanın bir ucundaki yasam tarzını diger ucundaki insanların gündelik yasamları içine sokarak kültürel alanda en etkili araçlar olmaya baslamıstır. Bir taraftan tüm kültürel - sanatsal faaliyetler kitle iletisim araçları yoluyla insanların kolay ulasabilecegi etkinlikler haline gelirken, diger taraftan yayma ve yayılma amacıyla iletisim alanında ortaya çıkan popüler kaygılar, ?popüler kültür? kavramını tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de tüm bu tartısmaların merkezine yerlestirmistir. Kitle iletisim araçlarıyla olusturulan ve yayılan popüler kültürün, ortak küresel bir kültür olusturma çabasıyla yerel kültürlerin zamanla yok olmasına sebep olacagı ve kültürel yozlasmanın önünü açacagı görüslerini gündeme getirmistir. Böyle bir bakıs açısıyla, bu çalısmanın amacı kültürel yozlasmanın popüler kültür tartısmalarında popüler kültüründe bir gereksinim sonucunda ortaya çıktıgını savunanların da söyledigi/iddia ettigi gibi bir talep dogrultusunda ortaya çıkıp çıkmadıgını arastırmaktır. Bu nedenle çalısmanın ilk iki bölümünde kültür, popüler kültür, sanat ve müzik kavramları irdelendikten sonra, Türkiye baglamında ortaya çıkısları tarihsel süreç içinde incelenmistir. Çalısmanın son bölümünde ise özellikle popüler olandan uzak bir biçimde yalnızca sanatsal çalısmaları izleyici ile bulusturan Cemal Resit Rey Konser Salonunda bir anket çalısması yapılmıstır. Anket soruları izleyicilerin popüler kültürün ne kadar etkisinde kaldıklarını ögrenmek amacıyla hazırlanmıs; izleyicilerin yasları, egitim durumları, izledikleri televizyon programları, okudukları dergiler, kitaplar, takip ettikleri kültür sanat faaliyetleri, seçimlerini belirleyen kosullar arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Mass communication media have started to be quite influential in our every day lives in the wakeof the advances in communication/information technologies. Having accelerated interaction and change, this process has increased the permeability of borders in social, political, economic and cultural departments of life on a global scale. In a smilar vein, Turkey has experienced inevitable cultural changes due to the effects of mass communucation media and her increasing foreign relations. Especially television and internet have come to be the most influential means of acculturation, bringing one way of life in one part of the world onto the others. While all sorts of cultural-artistic activities have become easily accessible, the emergence of popular concerns over the spread of global cultural traits have put the term ?popular culture? in the center of these discussions. Popular culture, shaped and spread by mass communucation media, has also brought about concerns fort he disapperance and degeneration of local cultures eventually. From such a perspective, this study aims to investigate whether popular culture and cultural degeneration have emerged as a result of a need. The first two chapters explore the concepts of culture, popular culture, art and music together with their historical progress in Turkey. The concludingchapter presents the results of a questionnaire employed in Cemal Resit Rey Concert Hall, which does not present the products of popular culture but pure artistic activities. The questions have been affected aim to find out the extent the audience in this particular concert hall has been affected by popular culture. Their age, education and their preferences on television programs, magazines, boks and cultural-artistic activities have laid the groundwork fort his study.