Kemaliye (Eğin) yöresi halk müziğinin incelenmesi
Research for Kemaliye(Eğin) region folk music
- Tez No: 209573
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKER EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Kemaliye Halk Müziği, Müzik, Türkü, Usûl, Kültür, Folk Music Of Kemaliye, Music, Song, Mode, Culture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Folklor ve Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Türkler'in Anadolu'daki ilk yerleştikleri merkezlerden birisi olan Kemaliye (Eğin), Türkler'den önce de önemli bir merkez olması sebebiyle kültürün her alanında önemli eserler verebilmiş ve merkeziyetçi açıdan kendini kanıtlamış bir bölgedir. Bu kültür ürünlerinden birisi olan müzik unsuru bu çalışmada incelenmiştir. Kemaliye (Eğin) Türk Halk Müziği içinde farklılığını kanıtlamış bir bölgedir. Özellikle, Ela Gözlü olarak tabir edilen uzun hava türleri, Anadolu'daki kültür çeşitliliğinin en küçük yerleşim merkezlerinde bile ne kadar rahatlıkla görülebileceğine en güzel örneklerdendir. Bu çalışmada, Kemaliye (Eğin) yöresi Türk Halk Müziği, köken, yapı ve icra konularındaki incelemeler neticesinde bilimsel yorumlar yapılması amaçlanmıştır. İstanbul ve Erzincan-Kemaliye'de yapılan derleme çalışmaları ve bulunan ses kayıtları incelenerek 54 adet ezgi ile sınırlı tutulmuştur. 54 adet Kemaliye türküsü değişik icraları ile birlikte notaya alınarak çeşitli yönleriyle incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda Kemaliye türkülerinin en çok; 2/4'lük usûlde olan, hüseynî makamına benzeyen, 60-79 metronom değerine sahip, 4. ve 5. derece seslerini kullanan, 1 oktav civarında ses sahasında meydana gelmiş olan bir yapıya sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Kemaliye (Eğin) which is one of the first place where the Turks has settled, thanks that it was also one of the most important place before the Turks it could give important works in every fields of the culture and it has proved itself on central view. Music which is one of these culture yields has explored in this work. Kemaliye has proved it difference in Turkish Folk Music field. Especially, the music type which has described as hazel eye are the most important examples to show the cultural harmony in difference easily. İn this work it is aimed to make scientific commentaries about Kemaliye region Turkish Folk Music on roots, structure and performance after the researches. The composition works which has made in İstanbul and Erzincan Kemaliye and sound records has restricted in 54 songs after the survey. 54 Kemaliye songs has made notes with their different musical interpretations and surveyed with their different aspects. After these surveys it is understood that Kemaliye songs are 2/4 mode which alike to Hüseyni tune and has 60-79 metronom value and uses 4. and 5. grade voices, it has seen that it has a value which occures in 1 octave area.