Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'de Alevîlik
Alewites at the processes of the European Union of Turkey
  1. Tez No: 209572
  2. Yazar: YUNUS AKKOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET FARUK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alewites, Alewi Organization, European Union Progress Reports
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
90'lı yıllardan itibaren Türkiye'de yüksek sesle tartısılmaya baslanan Alevilik konusu özellikle AB Komisyonunun Haziran / 1998 tarihinde yaptığı Cardiff Zirvesi'nin ardından Türkiye hakkında hazırladığı ?lerleme Raporlarından sonra ayrı bir önem kazanmıstır. Bu bağlamda Avrupa Birliği süreci ve Alevilerin istek ve talepleri arasında üzerinde çalısmaya değer iliskiler saptanmıstır. Bu çalısma `Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye'de Alevilik' konusunu içermektedir. Konu iki yönlü bir durum arz etmektedir. Bir yönüyle Türkiye'de uzun bir tartısma geçmisine sahip olan Aleviliğin tanımlanması girisimidir. Geçmis teolojik birikimi ve modern paradigmalar arasında sıkısan Alevilik, tanımlanma konusunda tanım yapan otoritenin baskısı altında bırakılmaktadır. ?kincisi ise bu kavram Osmanlının son dönemlerinde baslayıp Avrupa Birliği üyesi olma yolunda müzakerelere baslayan ve bu yönüyle modernlesme idealini gerçeklestirmeye çalısan Türkiye'nin modernlesme ve Batılılasma yolunda önemli bir kavram halini almıstır. Bu yönüyle Alevilik ve Aleviler batıyla entegrasyon girisimlerinin de problemli kavramını ve grubunu teskil etmektedir. Bu problemin iki temel kaynağı vardır. Birincisi Alevi örgütlenmesinin Aleviliğe yükledikleri anlam ve bu anlamın içine sıkıstırılmıs geçmis ideolojik yaklasım tarzları, ikincisi ise Avrupa Birliğinin bu soruna dısardan bir otorite olarak müdahalesidir. Bu müdahale bir yandan Alevilerin daha fazla talepkar olmalarına neden olurken, diğer yandan ise siyasal iktidarın reformlar yoluyla konu hakkında devlet politikası üretmelerine neden olmaktadır. Bu noktada Alevilerin bu süreçte istek ve talepleri önem kazanmaktadır. Avrupa Birliği sürecinden öncede Alevilerin dile getirdikleri ve bu süreçle birlikte siyasi otoritenin dikkate almak zorunda kaldığı talepler Alevi kimliğinin tanınması, Temel Hak ve Hürriyetler noktasında Aleviliğin alanının genisletilmesi, zorunlu din dersleri ve Diyanet ?sleri Baskanlığının statüsü konusunda yoğunlasmaktadır. Tam bir görüs birliği olmasa bu gün Aleviler Alevi kimliğinin tanınmasını, Siyasal temsilde ve Sosyal hayatta daha fazla temsil imkanının sunulmasını, din derslerinin kaldırılmasını yahut seçimlik hale getirilmesini, diyanette Alevilerin de temsil edilmesinin veya Diyanetin kaldırılmasını, cemevlerinin ibadethane olarak resmi makamlarca tanınmasını talep etmektedirler. Bu talepler Avrupa Birliği Türkiye ?lerleme Raporlarında da ifade edilmektedir. Anahtar kel imeler: Alevilik, Alevi Örgütlenmesi, Avrupa birliği, Avrupa Birliği Türkiye ?lerleme Raporları
Özet (Çeviri)
Alewites issue, which was soundly had started to discuss as from 90?s in Turkey especially after European Commission had appointed and carried out Progress Reports about Turkey at the Cardiff European Council June 1998. in this context, important relations which is valuable determined between integration process to European Union and Alewites wishes and requests. Topic has two faces situation. On the one hand the problem of defining Alewites that had a big controversy in Turkey agenda. Alewites which was caught with past theological background and modern paradigms had put under impression of defining authority. On the other hand that conception of Alewites had placed to an important position is that come from last decades of Ottomans to Turkey?s negotiations at the way of European Union Membership. From that point Alewites and ?Alewites issue? became trouble matter and group of enterprises of integration with West. There are two sources of this problem. First one is that Alewi organizations? had gave to meaning of Alewites and their past ideological methodology of approach in that meaning and second is intervention of European Union. That intervention on one side had got to be Alewites more and more insistent. On the other has got produced official policy by the way of governmental reforms. At this last point wishes and requests of Alewites had gain to importance. Requests of Alewites, which they have reveal before the process of European Union and had taken in to account with this process by the political Authority are intensifying on the recognizing Alewites identity, taking bigger place to Alewites about basic rights and freedoms, compulsive religious courses and position of the Turkish Religious Affairs (Diyanet ?seleri Baskanlığı). Today there is no common ground about Alewites but Alewites have demand to recognizing Alewites identity, more possibility of representation social and political, canceling religious courses or becoming optional, canceling Religious Affairs or taking account Alewites at the Religious Affairs and lastly they requests that Religious Places (Cemevi) should be open to prayer by the Official Authority. That requests had been expressed on the European Union progress reports.