Sirâcu'l-Mülûk, Ahkâmü's Sultaniyye, Siyâset-nâme ve kutadgu bilige göre hükümdar dışındaki üst düzey devlet görevlilerinin karşılaştırılması
Complation of High-ranting State officials except the Sultan according to Sirâcu?l-Mülûk, Ahkâmü's Sultaniyye, Siyâset-Nâme and Kutadgu Bilig
  1. Tez No: 209646
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜNİR ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: government administrator, high level government person, direction of the government, Lâyiha (report), Nasihatnameler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Tezimizde arastırdıgımız konu; Ortaçag slâm Devletlerinde hükümdar dısındaki üst düzey devlet görevlilerinin ?Sirâcü'l-Mülûk?, ?Siyâset-Nâme?, ?el Ahkâmü's-Sultaniyyye? ve ?Kutadgu Bilig?'e göre incelenip karsılastırılmasıdır. Çalısmamıza esas teskil eden bu eserlerin dısında konumuzla ilgili olan baska eserlerden de âzami ölçüde faydalanmaya çalıstık. Tezimizin Amacı: Yasadıkları dönem olan 11. ve 12. yüzyıla damgalarını vurmus, arastırmacılara ve tarihçilere çok önemli bilgiler veren bu kaynak eser özelligindeki dört eserin özel olarak incelenip karsılastırılmasıdır. Bu karsılastırma ile devlet yöneticilerine devleti nasıl idare etmeleri gerektigi konularında önemli ögütler vermis ve bu konularda degindikleri ortak noktalardan hareketle basarılı bir yönetici görüntüsü çizerek iyi bir devlet yöneticisinin esaslarını belirtmistir. Eser hazırlanırken konumuzun esasını olusturan üst düzey devlet görevlilerine genis yer verilmekle birlikte konunun bütünlügü açısından alt kademedeki devlet görevlilerine de deginilmistir. Eserde arastırılan görevliler hem protokol bakımından, hem saray görevlileri bakımından, hem de merkezde ve tasrada olup olmamaları bakımından sıralamaya tâbi tutulmustur. Yaptıgımız çalısma esnasında gördük ki, o zamanlarda devlet memurlarında aranılan liyâkatli olmak, isin ehline verilmesi, istisarede bulunan, hiddet ve gazabında ölçülülük, âdil, halka zulüm yapmayan, makamının agırlıgının farkında olan, protokol kurallarını çok iyi bilen, acele etmeden dogru zamanda dogru is yapan kisilerin aranması, halk ile yöneticiler arasında uçurumun olmaması bu gün de dünyada devlet görevlileri için en çok özlemi çekilen özelliklerdir. Eserlerde dikkatimizi en çok çeken husus lardan biri de, sultanların dirâyetli ve uyanık olmalarının sürekli vurgulanmasıdır. Sultanların devlet yönetimindeki halkı tok tutmak, ülkeyi bayındır kılmak, fetihler yapmak, yeni yollar açmak, âdil vergi almak, güçlü bir istihbarat ve posta teskilâtı kurmak, atadıgı memurları sürekli kontrol etmek gibi hususlar memurların da daha titiz çalısmalarına sebep olmustur. Sultanların tüm bunları yapabilmesi için de güçlü bir saray teskilâtı kurmasının geregi vurgulanmıstır
Özet (Çeviri)
The subjectsearching in our this is that, the hight level goverment person except monarch at Islam goverments in the middle age, is being compared ? Siracu?l-Mülûk?, ?Siyâset-Nâme?, ?el Ahkâmü?s Sultâniye?, and ?Kutadgu Bilig?. Not only these recources, but olso other studies wich are related with our study also were used. The aim of the search is that these sources are compared with giving as special importance to them. These sources giving very importand knovledge to historians and researchers who marked 11 th and 12 th century they had lived. Searched administrator ranged according to both their protocol and palace workers and also whether they are in the center or in the suburb. During the research we recognize that at that times the features that asking for from the government officials; being capable, giving the duty to the right one, having consultations whit each other, at his anger and wrath are moderate, just, don?t persecute to the public, aware of his position, knowing the rule of protocol, looking fort he one making right things at the right time, not being a precipice between public and administrator, such these features are the most wanting features from the government person. The most matter calling attention is that stressing on the intelligence and vigilant of the sultan. Building the country, conquering, opening new ways, gathering tax in just, founding a strong post organization and information, and controlling the officials permanently, these factors forces the officials to do their work extremely careful. It stressed that sultan need a atrong palace organization to do all these things.