Hoca Hüseyin'in Bedayi-Ül-Vekayi'i (46a-90b)(giriş, metin, indeksli sözlük, özel adlar sözlüğü, tıpkıbasım)
- Tez No: 209882
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE GÜRSOY NASKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bedayiü'l-Vekayi, Hoca Hüseyin, Orhan Gazi, Hüdavendigar Gazi, Burusa, Edrene, sultan, leşker, müteveccih, memalik
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 494
Özet
Çalışmamız, giriş, metin, indeksli sözlük, özel adlar dizini ve tıpkıbasım olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, eserin içeriği ve önemi, tezin kapsamı, amacı, hazırlanışında izlenen yöntemden ve ayrıntılı olmamakla birlikte dilbilgisi özelliklerinden bahsedilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Hoca Hüseyin'in Bedayi?ü'l-Ve??yi?inin 46a-90b arasındaki varaklarının transkripsiyonu bulunmaktadır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, metindeki tüm kelimelerin dizini yapılıp bu kelimeler anlamlandırılmıştır. Dördüncü bölümde, özel adlar dizinine yer verilerek bu bölümdeki kelimeler üç ayrı başlık altında tasnif edilmiştir. Ayrıca metinde geçen ?ayet, hadis ve Arapça ibareler?in dizini yapılarak anlamlandırılmıştır. Son olarak metinde yer alan Farsça beyitlerin de dizini yapılarak çevirisi yapılmıştır. Beşinci bölümde metnin tıpkıbasımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is composed of five chapters which are called as introduction, text, index, index of personal names and original copies. In the first chapter, the importance and content of the work, the purpose and extent of the thesis and also the method followed at the preparing phases of the thesis are explained. In addition to this, grammatical characters of the work are mentioned though not in detail. In the second chapter of the work, there is the transcription of these sheets between 46a and 90b of Hoca Hüseyin?s work called Bedayi?ü?l-Vekayi. In the third chapter of the work, all the words in the work are given a meaning by preparing indexes of them. In the forth chapter, personal names index is included and the words in this chapter are classified under three special titles. In addition to this, the verses of the Koran, the hadiths and Arabic phrases mentioned in the text are given meanings by preparing their indexes. In the fifth chapter, the original copies of the work are included as well. The key words can be followed such as: Bedayiü?l-Vekayi, Hoca Hüseyin, Orhan Gazi, Hüdavendigar Gazi, Burusa, Edrene, sultan, leşker, müteveccih, memalik.