Sakarya ili yerleşim yerleri adları
Names of Sakarya settling areas
  1. Tez No: 210382
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK KIRBAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Science of Settling Areas, Science of Areas, Science of Language, Sakarya
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Yer adları bilimi çalısmaları özellikle son yıllarda önem kazanmaya baslamıstır. Bu çalısma, yer adı yapımındaki tercihlerin fotoğrafını çekmek, dille ilgili unsurları açıklamak, ses ve sekil meselelerini ele almak, Sakarya iline bir kültür hizmeti sunmak maksadıyla yapılmıs bir çalısmadır. Bu çalısmada Sakarya ili sınırları içerisindeki merkeze bağlı köy, cadde, sokak ve mahalle adlarıyla ilçe ve ilçelere bağlı köy adları ele alınmıstır. Giris'le baslayan tez çalısması; Sakarya ili yerlesim yerleri adlarının anlam incelemesi, sekil incelemesi, gramatikal dizini ve tasnif çalısmaları seklinde bes bölümden meydana gelmektedir. Giriste çalısmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi, içeriği ve sınırlılıkları belirtildikten sonra ad bilim, yer ad bilim konusuna değinilmis, ad bilim ve yer ad bilim alanında çalısma yapan dilciler ve çalısmalarından bahsedilmistir. Ardından Sakarya ilinin tarihi, coğrafyası, ilçeleri ve Türk yerlesimi konuları hakkında bilgi verilerek yörenin tanıtılması amaçlanmıstır. Birinci bölüm olan Sakarya ili yerlesim yerleri adlarının anlam incelemesi kısmı iki ana baslık altında ele alınmıs, bu baslıkların da alt baslıkları yapılarak yerlesim yerleri adları anlamsal açıdan daha ayrıntılı sekilde açıklanmaya çalısılmıstır. ?kinci bölümü olusturan Sakarya ili yerlesim yerleri adlarının sekil incelemesi kısmında yerlesim yerleri adları, tamlamalar, kelime birlesmeleri ve ekler bakımından ele alınmıstır. Üçüncü bölümü olusturan Sakarya ili yerlesim yerleri adlarının gramatikal dizininde yerlesim yerleri adları ve bu adlara gelen ekler alfabetik olarak sıralanmıstır. Dördüncü bölümü olusturan Sakarya ili yerlesim yerleri adlarının söz varlığı kısmında yerlesim yerleri adlarının söz varlığına çesitli açılardan değinilerek toplam Sakarya ili yerlesim yerleri adları söz varlığından bahsedilmistir. Besinci bölümde ise anlamsal, sekilsel ve sayısal tasnifler yer almıstır. Sonuç ve öneriler kısmında da Sakarya ili yerlesim yerleri adlarının incelenmesiyle varılan sonuçlar ifade edilmistir . Anahtar Kelimeler : Yer Adları Bilimi, Ad Bilimi, Dil Bilimi, Sakarya
Özet (Çeviri)
Study on settling places science is getting importance especially last years. This study has been done in order to take photograph of the preferences at making of settling areas, to explain elements of language, to consider voice and figure matters, and to offer a cultural service to Sakarya province. In this study, the names of villages, avenues, streets and districts which are dependent of center within the boundaries of Sakarya province, besides the names of villages which are dependent of provinces and towns. This thesis starts with introduction part, and consists of five parts, which are namely: Analyzing means of names of Sakarya settling areas, analyze of figures, grammatical index and study of classification. At the introduction part there is specified the subject, purpose, importance, method, content and limitations of this study and then is mentioned name of areas science, linguists who had done studies about science of name and science of names of areas and their studies. Finally, there is information about the history, geography, towns and about Turkish settlement subjects, in order to introduce the locale. First part of analyzing of the meanings of names of Sakarya settling areas is considered under two main titles, and this titles are made of subtitles in order to get the details of names of settling areas more meaningfully. Second part consists of analyzing of figures of names of Sakarya settling areas, and there is mentioned the names of settling areas, phrases, word combinations and prefixes. Third part consists of the grammatical index of the names of Sakarya settling areas, and there is lined the names of settling areas and prefixes of this names alphabetically. Fourth part consists of the verbal presence of names of Sakarya settling areas, and there is mentioned the verbal presence of names of Sakarya settling areas from different points of view and is touched on the verbal presence of names of Sakarya settling areas totally. In the fifth part, there is meaningful, figure and numeric classifications. In the final part, there are the results drawn by analyzing the names of Sakarya settling areas.