Sakarya ili içme suyu şebekesinin su kalitesinin araştırılması
Investigation of water quality of Sakarya city drinking water network
- Tez No: 457990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTAÇ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçme suyu, E. coli, dezenfeksiyon, su kalitesi, Drinking water, E. coli, disinfection, water quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada; Sakarya İli, içme ve kullanma sularında şu anda kullanılan mevcut dezenfeksiyon yönteminin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Sakarya İli merkezinden ve ilçelerinden seçilen 17 örnekleme noktadan 102 adet su numunesi alınmıştır. Her örnekleme noktasında sudaki serbest klor miktarı ölçülmüş ve laboratuarda E. coli miktarları tespit edilmiştir. Analizlerde membran filtrasyon tekniği kullanılmıştır. Bu sonuçlara göre, Sakarya İli içme ve kullanma sularının kuzey kesimdeki yerleşim yerleri dışında bakteriyolojik olarak ülkemiz içme ve kullanma suyu standartlarına ( TS EN ISO 9308-1- Su kalitesi – Escherichia coli ve koliform bakterilerin tespiti ve sayımı – Bölüm 1: Membranla süzme yöntemi) uygun olduğu belirlenmiştir. Kullanılan dezenfeksiyon yönteminin ise, yeterli olduğu tespit edilmiştir. Bazı dönemlerde, sistemdeki bakiye klor düzeyinin istenilen seviyede olmasına karşın koliform bakteriye rastlanmış olması, şebeke sularının dağıtım sırasında kontamine olabilme ihtimalini güçlendirmiştir. Bu nedenle borular sağlam olmalı ve bakımları yapılmalıdır. Yeterli denetimler yapıldığı müddetçe ileride halk sağlığı açısından ciddi problemler oluşturabileceği düşünülmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; objective is to investigate the effectiveness of the existing disinfection method of Sakarya City drinking and domestic water. 102 water specimens were obtained from 17 sampling spots including Sakarya City center and selected districts. Free Chlorine amount in the water at each sampling spot has been measured and coliform bacteria and Escherichia coli (E. coli) amounts were detected in the laboratory. Membrane filtration technique was used in the analyses. According to these results, it has been determined that Sakarya City drinking and domestic water are in accordance with our country's drinking and domestic water standards bacteriologically except in the residential areas of the city's northern parts. It was also detected that the used disinfection method is sufficient. Encountering coliform bacteria during some periods although the balance chlorine level in the system is at sufficient level strengthened the possibility of contamination during distribution of the running water. Therefore, pipes must be sturdy and their maintenance must be kept up. If sufficient inspections are done, it is believed that this may not cause serious problems in respect to public health in the future.