Bursa'da yaşayan Mamuşa Türklerinin halk kültürü
The folk culture of Mamuşa Turks in bursa
- Tez No: 210388
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PAKİ KÜÇÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Halk Kültürü, Kültürel Zenginlikler ve Değisiklikler, Gelenekler, Turkish Public Culture, Cultural Values and Changes, Custom
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Çağımızda her alanda çok hızlı gelisim ve değisim yasanmaktadır.Bu hızlı gelismeler nedeniyle milletimizin geleceği açısından çok önemli olan fakat yok olma tehlikesiyle karsı karsıya kalan Türk halk kültürü ürünlerinin bilimsel yöntemlerle tespit edilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanan çalısma; Bursa'da yasayan Mamusalı Türklerin uzun yıllar zor sartlarda, birlik ve beraberlik içerisinde Kosova'da yasamlarını sürdürebilmelerini sağlayan kültürel zenginliklerini, Türkiye'ye göçle birlikte meydana gelen sosyal ? kültürel değisikliklerini içermektedir. Saha çalısmalarında alana inmek ve buralarda alan arastırması yapmak gereklidir.Bu nedenle bu çalısma, genellikle gözlem ve görüsme teknikleri kullanılarak gerçeklestirilmistir. Çalısma sonucunda Bursa'da yasayan Mamusalıların, Türklerin kökeninden gelen geleneklere sahip oldukları, bu geleneklerin ve kültürel özelliklerin çoğunu Bursa'ya göç ettikten sonra da korudukları az bir kısmının ise sehrin sartlarına uyarak değisime uğradığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
At the time being, the world is changing and developing rapidly. Due to this fact, the products of the Turkish folk Culture which are very important for the nation?s future are under danger of disappereance that must be determined and evaluated. This study covers the cultural values which povided the Mamusa Turks from Bursa to live as united in Kosova under difficult life conditions for years and the changes in social- cultural Structure caused by immigration. In specific studies, it is necessary to do investigations in details. For that reason, this study has been realized through observation and interview technigues. After study, it is has been observed that the Mamusa Turks settling in Bursa have the original custom the same as the Turks have and it was proved that they protected their custom and cultural features even after the immigration where a minority population of them adapted themselves to the urban life conditions.