Bütünleşik tedarik zinciri ağlarında bilişim paylaşım ölçüm modeli
A model of information sharing measurement in integrated supply chain networks
- Tez No: 210389
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN TORKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik tedarik zincir ağları, bilişim paylaşımı, endüktif öğrenme, bilişim paylaşımı ölçümü, Integrated Supply Chain Network, Information Sharing, induktive learning, information sharing measurement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Son yıllarda tedarik zinciri yönetimi konusu, hem akademik hem de endüstri alanında çok büyük bir şekilde ilgi görmeye başlamıştır. Rekabetin küreselleşmesi, ürün yaşam döngüsünün kısalması, zamana dayalı rekabet ve hızlı değişim, firmaların tedarik zinciri stratejilerini tekrar düşünüp tasarlamaları gerektiğini göstermiştir. Bu gelişmeler ışığında firmalar tedarik zincirlerinde bilişim sistemlerinin var olmasının önemini kavramaya başlamışlardır. Bilişim teknolojileri yakın zamana kadar genellikle alt kademe ve orta kademe yöneticilerin rutin işlerini kolaylaştırmıştır. Günümüzde ise özellikle hızlı bilgisayar işlemcileri, gelişen veri tabanı yazılımları ve internet teknolojileri, üst yönetimin stratejik kararları üzerinde önemli bir etki oluşturmaya başlamıştır. Gelecekte, şirketler arasındaki seviyeleri ve farklılığı belirleyecek en kuvvetli faktör, bilgi akışı olacaktır. Bilgi akışı ise bilişim teknolojilerinin sistemlere bütünleşmesi ile mümkün olmaktadır. Bir işletmenin başarısında başrol üstlenecek faktör, topladığı, işlediği ve dağıttığı bilgiden değer oluşturma becerisi ve bu değeri ele geçirmek için geliştirdiği iş modeli olacaktır. Bu modelin işleyişi tedarik zinciri üyeleri arasındaki bilişim paylaşımının sağlanmasına bağlı olacaktır. Bilişim paylaşımı, tedarik zinciri yönetimi aşamaları ve üyeleri arasında kritik rol oynamaktadır. Tedarik zinciri üyeleri arasında paylaşılması gereken bilgiler zincir üyeleri için yararlı bilgilere dönüşecektir. Bu nedenle paylaşılması gereken bilgilerin belirlenmesi ve bu paylaşımın ölçümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada bütünleşik tedarik zincir ağındaki elemanlar arasındaki bilişim paylaşımı ölçüm modeli geliştirilmiştir. Model anket yöntemi yardımıyla veri toplanması ile başlayıp toplanan nicel verilerin yapısal denklemler yardımıyla nitel hale getirilmesi ile devam eder. Elde edilen nitel veriler yapay zeka yöntemlerinden endüktif öğrenme yöntemi ile işlenir. Endüktif öğrenme yöntemlerinden RULESX yardımıyla bilişim paylaşım kuralları çıkarılır. Bu kurallar sayesinde bir işletmenin tedarik zincir ağındaki bilişim paylaşımı ölçülebilmekte bu ölçüm sayesinde işletmeye tedarik zinciri ağında iyileştirme yapabilmesi için öneriler sunulabilmektedir. Model sektör bağımsız olup kolaylıkla uygulanabilecek niteliktedir. Hazırlanan anket toplam 23 firmaya uygulanarak bu firmaların bilişim paylaşım değerleri ölçülmüştür. Anket firmalara sanal ortamda uygulanmıştır. Sonuç olarak firmaların bilişim paylaşımının tüm tedarik zincirleri boyunca zayıf olduğu görülmüş, özellikle perakendeci aşamasında bilişim paylaşımının çok az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, academic and industry areas are both show an interest in supply chain management.. The globalization of competition, the reduce in product life cycle, time depending competition and quick exchanges make the firms think about re-designing their supply chains. With the view of these evolutions, firms decided that they must use information technologies in their supply chain management. Information Technologies mostly simplified the routine works of junior and middle managers up to now. In today?s conditions like fast computer processors and internet technologies impact on senior managers strategic decisions. In future, information flow will be the key factor to determine the levels and the difference between firms. Information flow occurs with the integration of information technologies with the systems. The success factor for a firm is to add value from gathering, operating and dispatching information and develop the work model to have this value. Processing this model depends on achieving information sharing between supply chain members. Information sharing is a critical factor between supply chain members. The data shared between supply chain members becomes useful information for the members. So, determining the shared data and measuring this share is an important issue. This study includes an information sharing measurement model between integrated supply chain members. The model starts with gathering data with a survey and continues converting these quantitative datas to qualitative datas by structured equations. The qualitative datas used in an artificial intelligence method, inductive learning. Rules extraction is made by an inductive learning method, RULESX. With these rules, information sharing among supply chain members can be measured and suggestions can be made to firms for improving their supply chain managements. This model is sectorindependent and can be easily applied. The survey applied to 23 firms to measure information sharing. The survey applied on web. Finally, it is seen that information sharing between supply chain networks is weak. Especially in the retailer part, information sharing is very little.