Servet-i Fünun ve ikinci yeni şiirinin karşılaştırılması
Comparison of Servet-i Fünûn and second new poem
- Tez No: 210387
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Servet-i Fünûn, kinci Yeni, Gelenek, Karsılastırma, Servet-i Fünûn, Second New, Tradition, Comparison
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siiri radikal tavırlarından Türk siirinde önemli bir yere sahiptir. Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni sairlerinin yazıları bu radikal değisimi birinci ağızdan anlatan birer kıymetli belgedir. Yer yer yazılarındaki düsüncelerine paralellik gösteren siirleri de buna önemli bir kanıttır. Çalısmamız, Tanzimat edebiyatından, ?kinci Yeni siirine kadar ?Modern Türk Siiri?nin macerasını arastırmıstır. Bu macerada Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siirinin birbirine yakınlastığı ve birbirinden uzaklastığı noktalar tespit edilmistir. Çalısma esnasında Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siirinin yapılan arastırmalara rağmen bir kez daha ana hatlarıyla özellikleri saptanmıstır. Çalısmamız, üç ana bölümden olusmaktadır. ?Giris? bölümünde ?siir? kavramına iliskin açıklamalar yapılmıstır. Birinci ana bölüm, ?Gelenek? baslığını tasımaktadır. Bu bölümde Tanzimat'tan bu yana yerli ve yabancı bazı sanatçı ve arastırmacıların gelenek anlayısı incelenerek `gelenek'in tanımı yapılmıstır. ?kinci ana bölüm, ?Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siirinin Özellikleri? baslığını tasımaktadır. Bu bölümde her iki siirin de ana özellikleri tespit edilmistir. Üçüncü ana bölüm, ?Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni Siirinin Karsılastırılması? baslığını tasımaktadır. Bu bölümde her iki siirin; tesekkül ortamı, aldığı elestiriler, dili kullanım sekli, kadın ve erotizm ile bağlantısı, kullandıkları nazım biçimleri, imge kullanımı, musiki ile bağlantısı, resimden faydalanması alt baslıklar halinde incelenmistir. Her iki siirin benzer ve farklı yönleri ortaya konulmustur. ?Sonuç? bölümünde ?gelenek?e iliskin değerlendirmeler yapılmıs ve arastırmanın sonuçlarına yer verilmistir..
Özet (Çeviri)
Servet-i Fünûn and Second New poem has an important place on Turkish Poem due to their radical attitudes. Writings of Servet-i Fünûn and Second New poets are one each valuable documents that tell this radical change at the first-attempt. Their poems which are in parallel in patches with opinions at writings are important arguments for this. Our study searched the ?The Adventure of Modern Turkish Poem? from Tanzimat Literature to Second New Poem. At this adventure the points which are Servet-i Fünûn and Second New Poem close up and diverge, are ascertained. During the study, properties of Servet-i Fünûn and Second New poem have been confirmed substantially once again despite searches which had been made Our study consists of three main parts. In ?introduction? part, comments which are related to ?poem? concept were made. First main part has a title called ?Tradition?. In this part, the definition of ?tradition? was made by analyzing the tradition concept of some domestic and foreign artists and researchers from Tanzimat. Second main part has a title called ?Servet-i Fünûn and characteristics of Second New Poet?. In this part, main properties of each two poems were ascertained. Third main part has a title called ?Comparison of Servet-i Fünûn and Second New Poem?. In this part forming medium, critiques received, language usage form, connection with woman and erotism, verse type used, image usage, connection with music, take advantage of picture which are related to each two poems were analyzed in the case of subheadings. Similar and different points of each two poems were introduced. In the ?conclusion? part, evaluations which are related to ?tradition? were made and results of the search were given.