Salgin hastaliklarin turizm sektörüne etkisi Türkiye' de kuş gribi örneği -
The effect of epidemic diseases on tourism sector the simple of bird flu in Turkey
- Tez No: 210391
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FETHİ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Salgın Hastalıklar, Kus Gribi, Turizm Sektörü, Ülke ?majı, Uluslararası Rekabet, Olumsuz Propaganda, Epidemic Diseases, Bird Flu, Tourism Sector, Image of Country, International Competition, Unfavorable Propaganda
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Herhangi bir ülkede yasanan dönemsel krizler, turizm sektörünü özelliği itibariyle olumsuz yönde etkilemektedir. Basta salgın hastalıklar olmak üzere, özellikle kus gribi salgınının turizm sektörüne etkileri hakkında bugüne kadar yapılmıs bir çalısma örneği bulunmamaktadır. Türkiye'de turizm sektörü üzerine kabus gibi çöken kus gribinin olası etkileri konusunda yapmıs olduğumuz bu çalısma bir ilk özelliği tasımaktadır. Bu çalısmanın arastırma problemi, özelde Türkiye'de yasanan ?Kus Gribi Krizi?nin büyütülerek, ülke imajı açısından olumsuz bir tablo çizilmesinde ne tür faktörlerin etkili ve tetikleyici olduğunu belirlemek olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda arastırmamızda temelde hangi sorulara cevap aradığımızı su sekilde ifade etmek mümkündür; a) Bu dönemsel kriz, uluslar arası rekabet ortamı kapsamında olumsuz propaganda amaçlı kullanılmıs olabilir mi? b) Bu kapsamda ülke olarak, krizin büyümesini engellemek adına gereken tedbirler ve önleyici çalısmalar yapılmıs mıdır? Arastırmamızda bu sorulara cevap ararken literatür taramasına ek olarak; ?Silence Beach Resort? un yurt dısında katıldığı turizm fuarlarından raporlar aktarılmıs, otelciler ile mülakatlar yapılmıs ve son olarak ülkemizde uyguladığımız bir anket ile kriz hakkındaki düsünceler gözler önüne serilmek istenmistir. Veri edinmede anket yönteminin tercih edilmesinin iki temel gerekçesi vardır. Birincisi, ülkenin krizden ne derece etkilendiğini tespit edebilmek; ?kincisi ise söz konusu ana hipotezimiz olan krizin, olumsuz propaganda amaçlı kullanıldığı ve alt hipotezimiz olan krizi engellemek adına yeterli çalısmaların yapılmadığı iddiamızı sınamak. Bu çerçevede yapılan çalısma, mülakatlar ve anket sonuçlarına istinaden, krizin uluslar arası rekabet ortamı kapsamında olumsuz propaganda amaçlı kullanılmıs olduğu; krizi yönetmek, yönlendirebilmek, büyümesini engellemek ve gündemden düsürebilmek adına yeterli tedbirlerin alınamamıs olması ise bu krizin, aleyhimize bir ?fırsat operasyonu? na dönüserek, ülke imajına zarar vermesine ciddi ölçüde neden olduğu düsünülmektedir. Bu yönüyle bakıldığında çalısmanın bulgularının oldukça önemli pratik imaları olduğu ve bundan sonraki kriz dönemlerinde daha bilinçli ve yapıcı önlemler alabilmek için bir fonksiyon icra edebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Periodic crises that have negative adverse features, are lived any country affect tourism sector. First, on the brink of epidemic diseases, especially any job of work that includes bird flu outbreaks effect on tourism sector had not been made until today. This study that insludes bird flu threat had been affect tourism sector in Turkey, is the very first. The hypothesis of this study is that which factors are affective and determinative in the topic of bird flu outbreaks that are exaggerated for making less image of country. In this sense which questions are found to answer that can be explained as; a) Could this periodic crisis used for making unfavorable propaganda in international competition? b) In this sense have any job of work been made to prevent from bird flu outbreaks fort the country ? This study finds answer to these questions and additionally to make mention of Silence Beach Resort Hotels international tourism fairs information about bird flu outbreaks in tourism sector, to includes interview with hotel personel about bird flu, and lastly to contain questionnaire form about bird flu threat in Turkey. There are two main reasons to preferring questionnaire form to get information about bird flu. First to define how the society affects from the crisis of bird flu; second to explain the crisis of bird flu are used for making unfavorable propaganda in Turkish Tourism sector that are main hypothesis and to defend sub ? hypothesis that contains any job of work have not been made to prevent from bird flu outbreaks. In this study, questionnaire form and interviews show the details of bird flu crisis used for making unfavorable propaganda in internetional competition and any job of work have not been made to prevent from bird flu outbreaks and to define that this crisis is used as ?opportunity operation? for making unfavorable propaganda in Turkey. When looking of this sense, this study2s symptoms have important practical mains and these symptoms can be used for guarding and preventing from another bird flu crisis in the future.