Türk yönetim tarzı (örgütlenme, sahiplik, insan kaynakları ve stratejik yönetim boyutlarıyla)
Turkish management style: organization, ownership human resource and strategic management with dimensions
  1. Tez No: 210390
  2. Yazar: ALİ TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECAİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk yönetim tarzı, Arısmacı görüs, örtüsme görüsü, kurumsal teori, karsılastırmalı yönetim modelleri, Turkish Management Style, Divergence, Convergence, Institutional Theory, Comparative Management Models
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
Bir ulusun sahip olduğu kurumsal, kültürel ve sosyal özellikler kaçınılmaz bir biçimde yönetim teori ve uygulamalarını etkilemektedir. Bahsedilen bu etkileme dünyanın her yerinde basarıyla uygulanabilecek evrensel bir yönetim tipolojisinin olusumunu engellemektedir. Bu sebeple her ulus için ?basta insan kaynağı olmak üzere diğer bütün kaynakların nasıl daha etkin ve verimli yönetilebileceği? sorusunun doğru bir sekilde cevaplandırılması son derece önemlidir. Türk isletmeleri tarafından yıllardır taklit edilmeye çalısılan Japon ve Anglo-Sakson kökenli bazı yönetim uygulamalarının bugün artık kendi anavatanlarında bile sorgulanır hale gelmis olmaları ise adı geçen ülkelere ait yönetim uygulamalarının Türk isletmelerine hayat veren uygulamalar olamayacağının bir kanıtıdır. Bu durum ?Türk Yönetim Tarzı? üzerine ciddi arastırmalar yapılmasını elzem kılmaktadır. Bahsedilen elzem durumdan hareketle bu çalısmanın amacı örgütlenme biçimi, organizasyon yapısı, insan kaynakları yönetimi, yönetim prosesi ve stratejik yönetim boyutları kapsamında Türk isletmelerinin uygulamalarının bir resmini çekerek ?Türk tipi bir yönetim anlayısından bahsedilip bahsedilemeyeceğini? ortaya koymaktır. Tespit edilen bu amaç doğrultusunda Türk isletmelerinin hem üst düzey yöneticilerine, hem de insan kaynakları sorumlularına anket uygulaması yapılmıstır. Bunun yanı sıra otuzun üzerinde üst düzey yönetici ile mülakatlar yapılmıstır. Bunlara ilave olarak hayat hikayeleri, web siteleri ve ?MKB tarafından yayınlanan sirket yıllıkları arastırmaya yön veren sorular bağlamında incelemeye alınmıstır. Bulgular örgütlenme biçimi, organizasyon yapısı, insan kaynakları, yönetim süreci ve stratejik yönetim boyutu bağlamında Japon, Kore ve Anglo-Sakson isletmelerinin yönetim uygulamaları ile bazı benzerliklere rastlanmıs olsa da Türk tipi bir yönetim anlayısından bahsedilebileceğini göstermektedir. Sonuçlar, özellikle ulusal kültür ve kurumsal faktörlerin rekabet sartlarına oranla daha fazla belirleyici olduğu örgütlenme biçimi ve yönetim süreci boyutlarına iliskin parametrelerin karakterlerinin rekabet sartlarının daha fazla etkile olduğu stratejik yönetim ve insan kaynakları boyutuna iliskin parametrelere nazaran çok daha özgün olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The institutional, cultural and social characteristics of the nations affect their management theory and practices inevitably. This effect is an obstacle for the development of a universal typology, which may possibly be applied successfully all over the world. Therefore, it is very crucial to be able to answer the question of ?how to manage the company resources particularly human resources in an effective and efficient way? for each nation. Due to the fact that the management practices, which were originated from japan and anglosaxon cultures and have been imitated or adopted by turkish firms, have become questinable even in their motherlands indicates us they can no longer be a cure or can not be fruitful for Turkish companies. Hence, this reason stimulates the researchers to study on ?Turkish Style Management? in order to come up some essential ideas about the concept itself. In order to shed a light on the research problem mentioned above the aim of this study is to conceptualize a clear picture via investigating the management practices of turkish companies to present whether it is possible to discuss an understanding of ?turkish-style management?. The investigation of the management practices has been probed within the scope of some dimensions including organisation style and structure, human resource management, management process, and strategic management. To achieve this objective a questinairre was conducted to the top managers as well as the human resource managers of a certain number of turkish firms. Also, some of those top managers (more than thirty were interviewed. In addition to these quantitative and qualitative analyses life stories and web sites of some companies and their annual reports launched by Istanbul Stock Exchange were scrutinized within the context of the research questions. The results of the study indicated that although some similarities between turkish-style management practices and management practices from other countries such as japan, korean, and anglo-saxon were found in terms of the dimensions were analyzed, it is possible to see a conceptual existence of the term ?turkish-style management?. The findings clarify that especially, the parameters related to the dimensions of organisation style and management process, which the national culture and instituonal factors are more determinative compared to competitive conditions, are more distinctive than strategic and human resource management dimensions on which the competition has more effects.