Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'edebiyat üzerine makaleler'inde kelime grupları ve söz varlığı
The word groups and the word existence of Ahmet Hamdi Tanpinar's articles about literature
  1. Tez No: 210420
  2. Yazar: AYLİN UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. MEHDİ ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime, Kelime Grupları, Dizin, Word, Word Groups, List
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1509
Özet
Bir yazarın ya da sairin eserlerinde yer alan kelimeler bir bakıma müellifinin hayata bakıs tarzının ve üslubunun yansımasıdır. Daha önce Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanlarında ve siirlerinde kullandığı kelimeler incelenmis ve çesitli yerlerde yayımlanmıstı. Ancak bir edebiyat adamı, bir tenkitçi ve arastırmacı olarak Tanpınar'ın bilimsel çalısmalarında kullandığı dil üzerinde durulmamıstı. ?Tanpınar'ın edebi incelemelerinde tercih ettiği kelimeler ve kelime grupları nelerdi? Bunları ne sıklıkla kullanıyordu?? sorularından hareketle ortaya çıkan bu çalısma, Tanpınar'ın çesitli dergi ve gazetelerde yayımlanan yazılarından olusan Edebiyat Üzerine Makaleler isimli kitabının kelime gruplarını ve kelimelerin kullanılıs sıklıklarını tespit etme amacını tasımaktadır. ?ncelememizde, edebiyat hayatımızda çok müstesna bir yere sahip olan Tanpınar'ın makalelerinde kullandığı dili ortaya koymaya çalıstık. ?se önce bu değerli edebiyat adamının hayatı ve eserleri hakkında bilgi vermekle basladık. Dilimizdeki kelime grupları hakkında ayrıntılı bir sekilde verilen açıklamaları takiben adı geçen kelime gruplarının örneklerini, Edebiyat Üzerine Makaleler kitabında, bulup sistemli bir sekilde verdik. ?kinci olarak da bir dizin olusturduk. Bu dizinde bir kelimenin hangi sayfada ve kaç kez tekrarlandığını verdik. Çalısmamızın sonunda da bir kelimenin kitabın hangi bölümlerinde geçtiğinin bulunabilmesi amacıyla Edebiyat Üzerine Makaleler kitabının satır numaralı bir kopyasını koyduk. Son olarak kelime gruplarındaki kelime sayılarını istatistikî bir tablo ile vermeyi ve gözle görülür bir sonuç çıkarmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
The words which are used in the works of a poet or a writer shows us their owners? style of looking into the life and writing style..The words that are used in Ahmet Hamdi Tanpınar `s novels and poems were analyzed and they were published in some magazines. But there is no knowledge about the language he used in his scientific works . `What were the words and word groups that Tanpınar used in his literary studies? How often did he use them?? These questions are the basic matters of this study. Also this study has the goal of specifying the frequency of using words and word groups in his work of `Articles about literarure?. In our study, we tried to exhibit the language that Ahmet Hamdi Tanpınar used in his articles. We started by giving information about the life and works of this important literary man. We gave the examples of the word groups by searching the book of `Articles about Literature.? Secondly we composed an index. In this index we gave which word is repeated in which page and how many times. At the end of our study on the purpose of finding easily in which parts of the book that a word is used we found a copy of `Articles about Literature?. Finally we aimed to give a statistic table of the numbers of the words used in the word groups and reach a concrete result.