Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personelin iş doyum düzeyinin belirlenmesi(Marmara Bölgesi örneği)
Research on the job satisfaction of the employees working at Youth and Sport Province Directorate: Marmara Region
- Tez No: 210421
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAYFUN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, s Tatmini, Yönetici, sgören, Motivation, job satisfaction, administrator, employee
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
?s doyumu kavramı isletmeler tarafından kabul gören ve önemi giderek daha da artan bir kavramdır. ?se karsı pozitif tutum is doyumuna esdeğerdir. Bireyin isyerinde yüksek is tatmini hissetmesi, bu kisinin genelde isini sevdiği ve isine olumlu yönde değer verdiği sonucunu ortaya koymaktadır. Personelin is doyum düzeylerinin belirlenmesi üzerine yapılan bu arastırma önem tasımaktadır. Arastırmanın gerçeklestirilmesinde iliskisel Tarama Modelinden yararlanılmıstır. ?liskisel Tarama Modeli, iki ya da daha çok sayıdaki değisken arasında birlikte değisimin varlığını ve/veya derecesini belirlemeyi amaçlayan arastırma modelidir. Bu model çerçevesinde, Gençlik ve Spor ?l Müdürlüğünde çalısan personelin motivasyonu ve is tatminleri ayrı ayrı betimlenmis; daha sonra kisisel nitelikleri ile is tatminine iliskin değiskenler açısından farklılasıp farklılasmadığı betimlenmistir. Bu sebeple arastırmanın ağırlığını, anket tekniği ile elde edilen bilgiler olusturmasına rağmen, ilgili kaynaklardan da yararlanılmıstır. Böylece, arastırma, kaynak taraması ve anket uygulamasına dayanmaktadır. Bu arastırmanın evrenini; ?Marmara Bölgesindeki illerde Gençlik Spor ?l Müdürlüklerinde görev yapan 789 personel? olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemini ise Marmara Bölgesindeki illerin hemen hepsinin il merkeziden görev yapan personele ulasılmaya çalısılmıstır, sonucunda 305 personelden anket dönüsümü sağlanmıstır. Analizde SPSS istatistik programı kullanılmıs olup, veriler; ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımı ile T-testi ve One Way ANOVA testlerinden yararlanılarak yorumlanmıstır. Sonuç olarak Marmara Bölgesinde Gençlik ve Spor ?l Müdürlüklerinin il merkezlerinde görev yapan personelin islerinden doyum düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is being taken into consideration more and more and having a more important place by the enterprises.A positive attitude to the job equals to the job satisfaction.Having a high degree of satisfaction indicates that one loves his job and values his work.This research on determination of the job satisfaction of the employees is therefore very important. In this research, Correlational Scan Model is used. Correlational Scan Model is a research technique that aims to identify the existence and/or the degree of the common change between two or more variation. Both motivation and job satisfaction of the employees working at Youth and Sport Province Directorate is identified and then it is described if these two terms could differ when the employees? personal abilities and job satisfaction level are compared.Therefore, related sources are also used although the base of the research is the data received by the questionnaire.The scope of this research includes 789 employees working at Youth and Sport Province Directorates in Marmara Region.On the other hand, 305 personnel from the Youth and Province Centres employees from various provinces of Marmara Region participated in the questionnaire. The analysis makes use of such techniques as SPSS and average,standard deviation,frequency distribution and percentage distribution,T-test and One Way ANOVA Test. The research, in the light of this analysis, indicates that job satisfaction of the employees working at the main branches of Youth and Sport Province Directorates is high.