Hz. peygamber döneminde yemek kültürü
Cuisine in prophet Mohammed era
- Tez No: 210419
- Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: yemek, yemek kültürü, kaplar, ticaret, foods, cuisne, dishes, trade
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bütün toplumlarda önemli bir yere sahip olan yemek kültürü, sosyal hayatı anlama noktasında büyük ehemmiyeti haizdir. İşte bu çerçevede çalışmamız Hz. Peygamber dönemi yemek kültürünü konu edinmiş ve bu konuda ilgili detayları sunmaya çalışmıştır. Çalışmada hadis kitaplarına, sözlüklere, sosyal içerikli tarih kitaplarına müracaat edilmiştir. Çalışmamız İslam öncesi Arap toplumunda yemek kültürünü, yemek alışkanlıklarını, Hz. Peygamber döneminde hangi yemeklerin yendiğini ve yemek isimlerini, içecekleri, bu yemek ve içeceklerin hangi kaplarda tüketildiğini, konu edilen yemek ve mutfak malzemelerinin ticaretinin nasıl yapıldığını, bu dönemde yemek kültürünü ve görgü kurallarını içermektedir. Çalışma neticesinde birçok yemek ismine ve içecek isimlerine yer verilmiş, meyve, sebze ve tatlılardan yenilenler tespit edilmiştir. Cahiliye döneminde yenilen yemeklerin genel olarak ele aldığımız dönemde de yenildiği, kapların kullanıldığı bazı yiyecek, içecek ve kaplara ise sınırlandırmalar getirildiği görülmektedir. Yine cahiliye döneminde yapılan ticari faaliyetlerin devam ettiği, oluşan yeme alışkanlıklarının bir kısmının değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cuisine which is a significant part of social life in many societies has an important place in point of understanding social life. In this respect, the subject of our study is cuisine in Prophet Mohammed era and it was aimed to present details about this issue. In our study, it was referred to hadith books, dictionaries, and history books with social context. In our study, cuisine and eating habits before Islam in Arab society, which foods were consumed during Prophet Mohammed and the names of these foods, drinks, dishes in which these foods and drinks were consumed, how the mentioned foods and kitchen staffs were traded, cuisine and the etiquette were included. As a conclusion of our study, a lot of names of foods and drinks were included and fruits, vegetables and desserts which were consumed were determined. It was concluded based on our study that same foods were consumed in this considered period as in pre-islamic Arabian paganism era and same dishes were used but some restrictions were established in some foods, drinks and dishes. Also, it was concluded that trading activities during pre-islamic Arabian paganism era continued in this period and some eating habits which were established during pre-islamic Arabian paganism era were changed.