Transfer fiyatlandırması ve Türk vergi sistemindeki yeri
Transfer pricing and its place at Turkish tax system
  1. Tez No: 210425
  2. Yazar: CİHAT ERTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİ TOLGA SARUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Transfer Fiyatlandırma, Çok Uluslu Sirketler, Örtülü Kazanç, Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu, Transfer Pricing, Multinational Companies, Hidden Profit, New Corporate Income Tax Code
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada, konu baslığı ?Vergi Güvenlik Önlemi Olarak Transfer Fiyatlandırması ve Türk Vergi Sistemindeki Yeri? adı altında ele alınarak, vergi idareleri ve firmaların gündemini olusturan transfer fiyatlandırması konusu incelenmektedir. Transfer fiyatlandırması, ilgili firmalar arasında mal veya hizmet transferlerinde kullanılan bir yönetim ve muhasebe tekniğidir. Transfer fiyatlandırma ekonomik anlamda, grup birimlerinin performansını değerlendirmede kullanılabileceği gibi vergi avantajı sağlamak amacıyla da kullanılabilmektedir. Transfer fiyatlandırması bazen firmalar tarafından çıkar amaçlı kullanılmakta ve ülkeler arasında sermaye hareketine ve vergiden kaçınmaya yol açabilmektedir. Vergi idareleri bu durumun vergi gelirlerine olabilecek olumsuz etkilerini önlemek amacıyla yasa çıkarmaktadır. Bu amaçla mevcut kurumlar vergisi yasası değistirilmistir. 5520 sayılı Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu, OECD nin ?Uluslararası ?sletmeler ve Vergi ?dareleri için Transfer Fiyatlandırması Rehberi? ne uygun transfer fiyatlandırma kuralları getirmistir. Yeni düzenleme ile ülkemizde vergi kaybının önlenmesi ve sermaye hareketinin azaltılması amaçlanmıstır. Transfer fiyatlandırması konusunda Türkiye'de olduğu gibi, dünyada bir çok ülke OECD rehberini örnek almıstır. ?ncelenen konuda, Türk Vergi Sisteminin transfer fiyatlandırması konusunda uluslararası vergi mevzuatına uyum sağlama açısından gelisme kaydettiğine değinilmistir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile yapılan değisikliğin yeterli olmadığına, uygulamada yasanacak sorunlara ve çözüm önerilerine değinilerek, mevzuat değisikliğine iliskin bir geçis sürecine ihtiyaç olduğu hatırlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this work, tax administrations and the transfer pricing that constitute the agenda of the firms are analysed under the title of ?Transfer Pricing and its place at Turkish Tax System?. Transfer pricing is a method and accounting technique used in transfer of goods or service between the relevant firms. Transfer pricing may also be used in evaluating the performance of group units in the economic sense as well as for providing tax advantage. Transfer pricing is sometimes used by the firms for benefit purposes, and it may lead to capital movement between the countries and abstention from tax. Tax administrations make laws in order to prevent the possible negative effects of this situation on tax revenue. For this purpose, the existing corporation tax law has been changed. New Corporation Tax Law numbered 5520 has brought transfer pricing rules appropriate for ?Transfer Pricing Guide for international establishments and Tax Administrations? of OECD. It has been aimed to prevent tax loss and reduce the capital movement in our country with the new regulation. For transfer pricing, many countries in the world have followed OECD guide like Turkey. In the subject analysed, it has been mentioned that Turkish Tax System has shown improvement for harmonizing with the international tax legislation for transfer pricing subject. It has been specified that the change made with Corporation Tax Law numbered 5520 is not sufficient, and the problems that will be experienced in the application and the solution suggestions have been mentioned, and it has been reminded that a transition process is required for legislation change.