TFRS(tms 1, tms 2, tms 7, tms 18, tms 24, tms 40) ve spk muhasebe standartlarının ıfrs ile karşılaştırılması
TFRS (tas 1, tas 2, tas 7, tas 18, tas 24, tas 40)and of the cmb accounting standards compare with ifrs
  1. Tez No: 210426
  2. Yazar: DİLEK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. SELİM Y. PAZARÇEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: International Financial Reporting Standards, Turkish Financial Reporting Standards, the Accounting Standards of the Capital Market Board
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalısmada, Uluslararası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları, Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları ve Sermaye Piyasası Kurulu Muhasebe Standartları incelenerek çalısma kapsamındaki standartların benzerlik ve farklılık yönlerinden karsılastırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, yayınlanan muhasebe standartlarından isletmelerde uygulanması en fazla olan; finansal tabloların sunulusu, stoklar, nakit akım tablosu, hasılat, iliskili taraflar ve yatırım amaçlı gayrimenkuller muhasebe standartları IASC/IASB, TMSK ve SPK muhasebe standartları açısından karsılastırılmıstır. Çalısmanın birinci bölümünde, muhasebe standartlarının tanımı, önemi, ulusal ve uluslar arası boyutu incelenmistir. Çalısmanın ikinci bölümünde, Türkiye'de ve Dünya'da muhasebe standartları ile ilgili çalısmalar yapan kuruluslara değinilmistir. Çalısmanın üçüncü bölümünde, IAS/TMS 1, IAS/TMS 2, IAS/TMS 7, IAS/TMS 18, IAS/TMS 24 ve IAS/TMS 40 kısımları IASC/IASB, TMSK ve SPK muhasebe standartları açısından karsılastırılmıstır. Üçüncü bölüm çalısmanın asıl amacını olusturan bölümdür. Karsılastırılan muhasebe standartları büyük ölçüde birbirleri ile örtüsmektedir. Bununla birlikte, bazı sekil ve içerik yönünden farklılıklar ortaya çıkmıstır. Bunun nedeni ise, her ülkenin muhasebe uygulamalarının ve vergisel yapısının farklı olmasıdır. Anahtar ke l ime l e r : Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Sermaye Piyasası Kurulu Muhasebe Standartları
Özet (Çeviri)
In this study, International Accounting/Financial Reporting Standards, Turkish Accounting/Financial Reporting Standards and the Accounting Standards of the Capital Market Board were examined and a comparison in terms of similarities and differences were aimed for the standards within the scope of this study. Within this scope, the most commonly implemented accounting standards of the standards published; presentation of financial statements, inventories, cash flow statements, revenue, related party disclosures and investment property accounting standards IASC/IASB, TASB and CMB were compared in terms of accounting standards. The definition of accounting standards, its importance, its national and international aspects was examined in the first part of this study. The establishments in Turkey and in the World which conduct studies in accounting standards are mentioned in the second part of the study. In the third part of the study, the parts of the IAS/TAS 1, IAS/TAS 2, IAS/TAS 7, IAS/TAS 18, IAS/TAS 24 and IAS/TAS 40 and IASC/IASB, TASB and CMB were compared in terms of the accounting standards. The third part is the key part which explains the purpose of the study. The compared accounting standards are more or less the same as each other. However, some differences were noticed in terms of form and content. The reason for that is because every country?s accounting practises and the taxing structure are different.