İlköğretim okullarında okuyan sporcu öğrencilerin spor yapmalarında okul ve aile faktörünün etkisi(Sakarya il örneği)
The influence of school and family on sportsman students in elemantary education in their doing sport.(sample of Sakarya)
- Tez No: 210433
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Yönlendirme, Okul, Aile, Sport, Direction, School, Family
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Gelecekte toplumda sorumluluk yüklenecek yetiskinlerin iyi alıskanlıklar edinmesinde gerek bireyler arası gerek toplumlar arası iyi iliskiler kurulmasında çocukluktan baslayan sporun büyük bir önemi vardır. Çocukların ilkokuldan itibaren sportif faaliyetlere yönlendirilmesi, iyi alıskanlığın yerlestirilmesinde büyük önem tasır. Sporun ve sporcunun toplumda hak ettiği konuma ulasması öncelikle spor olgusu içinde genis bir arastırma yapılmasına, spora baslama ve basarıyı olumsuz yönde etkileyen faktörlerin belirlenerek ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Temel eğitim döneminde çocuğun sportif gelisimine ve kisilik gelisimine olumsuz etkide bulunmak veya hiç etkide bulunmamak gelecekteki basarı durumunun sınırlarını belirlemektedir. Sosyolojik açıdan bakıldığında Spor basarısının sağlanmasında önemli kurumlar aile ve sonrasında okuldur. ? Ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, eğitim düzeyi, ailede sporcu varlığı, ailenin spora karsı tutumu, çocuğun spora yapmasında etkili midir? ? Okul türü, okul spor imkanları ve okulun spora karsı tutumu öğrencinin spor yapmasında etkili midir? ? Okul ve ailenin öğrencinin spor yapması üzerindeki etkisi cinsiyete farklılık göstermekte midir? Çalısmanın amacı ilköğretim okullarında okuyan sporcu öğrencilerin spor yapmalarına okul ve aile faktörünün etkisini belirlemektir. Arastırma grubunu ilköğretim okullarında 3., 4., 5., 6., 7., 8., sınıflarda okuyan, halen değisik sportif faaliyetlerde bulunan kız ? erkek sporcu öğrenciler olusturmaktadır. Arastırmada tarama ( survey) modeli kullanılarak veri toplama amacıyla anket uygulanmıstır. 20 soruluk ankete 500 öğrenci cevap vermistir. ?statistiki çözümler için SPSS 15.0 ( statistical packet for the social science ) programından yararlanılmıstır. Yapılan çalısmada ailenin eğitim ve gelir düzeyinin, ailede sporcu varlığının, çocuğun spor yapması üzerinde etkili olduğu, özellikle ailenin spora ilgisinin çocuğun spor yapmasına karsı tutumunu olumlu etkilediği belirlenmistir. ilköğretim okullarındaki spor malzeme ve tesis yetersizliğinin öğrenciyi spordan uzaklastırdığı, okulun spora karsı olumlu tutumunun öğrencinin spora karsı ilgisine arttırdığı tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Sport which is started from childhood has got a big importance for taking good habits and getting good relationsships both between individuals and society for the adults who will have responsibility in the society. Directing students towards sports activities is really important for appropriating good habits. Sport?s and Sportman?s reaching a good location in society firstly connects to a vast researching in sport and eliminating the factors which affect the success in negative ways. Affecting child?s sports and personality developing in basic education period or zero affecting designate his success?s borders in the future. From sociologic view,first family then school are important institutions for providing sport success. ?Do social-economic level,education level of the family ,existing a sportman in the family and attitude of the family towards sport affect child's doing sport? ? Do type of the school,sport oppurtunities of the school and attitude of the school towards sport affect child's doing sport? The aim of the study is determining the affects of school and family for sportman students in elementary education in their doing sport. Girl ? Boy athlete students who still do different sports activities in their elementary education ( 4th, 5th, 6th,7th,8th grades ) constitude the group of resarch. A poll has been carried out for the purpose of getting datum by using survey model in research. Five hundred students answered the survey which has got 20 questions. SPSS 15.0 ( Statisticial Packet for the Social Science ) has been used for statictics solution. It has been determined that education and income level of family , existence a sportsman in family and attitude of family towards sport affect child's doing sport especially family's interest to sport affects positevely students' sports activities. In addition to these, Physical education activities in elemantary education, application of activities, sports environment of students and interest level to the sportman students give a direction to their sport interest.