Mehmet Akif Ersoy'un tefsirciliği ve Kur'ân yorumu
Mehmet Akif Ersoy's interpretation and his Koran interpretation
  1. Tez No: 210434
  2. Yazar: ÖMER ŞENGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DAVUT AYDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İctimâî Tefsir, Akif'in Tefsirciliği, Tefsir Makaleleri, Kur'ân'dan İlhamlı Şiirler, Social Interpretation, Akif?s Interpretation, Interpretation Articles, Koran Inspired Poems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Edebî bir şahsiyet olarak tanınan ve Türk tarihinde ?Millî Şair? unvanıyla anılan Mehmet Akif, hayatının her safhasında Kur'ân-ı Kerîm'e ilgi duymuş, onu anlamaya ve anlatmaya çalışmıştır. Bir sosyolog gözüyle toplumdaki aksaklıkları ve ahlakî yozlaşmaları tespit etmiş, bu noktada Kur'ânî çözümler üretmiştir. Akif, Müslümanların geri kalmalarını, Kur'ân'dan uzaklaşmalarına bağlamaktadır. Çözüm olarak da ilk dönem Müslümanlarının yaşadığı duru ve öz İslâm'a dönmeyi önermektedir. Akif, klasik anlamda bir müfessir olmamakla beraber, Arapçaya ve Kur'ân ilimlerine olan vukufiyeti, onu tefsir sahasında da söz söylemeye itmiştir. Kur'ân'dan yapmış olduğu âyet ve sûre tefsirleri, meşhur eseri Safahat'taki Kur'ân'dan ilhamlı şiirleri, yazmış olduğu Kur'ân tercümesi ile bazı yazarlardan tercüme ettiği tefsir ve âyet meâlleri göz önüne alındığında, Akif'in Kur'ân ilimleri alanındaki üretkenliği azımsanamayacak bir hacme ulaşmaktadır. Bütün bu verileri dikkate aldığımızda, Akif'in tefsircilik yönünün de bulunduğunu ve onun tefsirciliğinin araştırmaya değer olduğunu düşündük. Biz bu çalışmamızda, Akif'in tefsir makalelerinin ve Kur'ân'dan ilhamlı şiirlerinin, ?İctimâî Tefsir? metodunun kriterleriyle örtüştüğünü müşahede ederek, Akif'in tefsir yazılarını bu kapsamda değerlendirmeyi uygun gördük. Çalışmamızın birinci bölümünü Akif'in hayatı, eserleri, edebî ve ilmî şahsiyeti, tefsire olan ilgisi, Kur'ân'a bakışı gibi konulara ayırdık. İkinci bölümde Akif'in tefsir yazılarının genel özelliklerini, tefsirin yazılma gayesini ve tefsir metodunu çalışmamızın ana konusunu teşkil eden ?Akif'in Tefsirciliği? kapsamında izah etmeye çalıştık. Çalışmamızın üçüncü bölümünü ise sadece Akif'in Kur'ân'dan ilham alarak yazdığı şiirlerine hasrettik. Âyetlerin tefsirleri mahiyetinde olan bu şiirleri, âyetler ile olan uygunluk, âyetlerden çıkan prensipler ve şiirlerdeki Kur'ânî kavramlar bakımından incelemeye gayret ettik. Netice olarak Akif'in tefsir alanındaki çalışmalarını dikkate alarak onu tefsirciliğini ortaya koyma gayretinde olduk. Akif'in Kur'ân ilimleriyle olan alakasını izah ederek, onun bu sahadaki ehliyet ve liyakatini göstermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Known as a literary figure and called as a“Nationalist Poet”in the Turkish history, Mehmet Akif, had always been interested in Koran throughout his life and tried to understand and explain it. He fastened down the lacking values and moral degenerations in the community just like a sociologist and introduced solutions inspired from Koran. Akif relates the underdevelopment of the Turks with divergence from Koran. And as a solution, he proposes going back to the plain and core Islam in which the first period Muslims were living. Though Akif was not an interpreter in the traditional sense, his knowledge on Arabic and Koran sciences made him interpret in the Koran interpretation field. When his interpretations of verses and suras from the Koran, his Koran inspired poems in his famous work Safahat (Stages), the Koran interpretation he has written and some interpretations of purports he has done from various authors taken into consideration, Akif's productivity within the Koran sciences reach a considerable amount. After taking all these data into consideration, we concluded that Akif had an interpretative aspect that is worth to be researched. In this very study, observing that Akif?s interpretation articles and Koran inspired poems overlap with ?Social Interpretation? method, we thought it would be appropriate to evaluate his interpretation writings within this context. We spared the first chapter of our study to Akif?s life, his works, his literary and scientific personality, his interest in interpretation and the way he perceives Koran. In the second chapter, we tried to explain the general features of Akif?s interpretation writings, the aim that led to the writing of the interpretations and the interpretation method within the ?Akif?s Interpretation? scope which in fact constitutes the main topic of our study. We devoted the third chapter of our study merely to Akif's Koran inspired poems. We tried to examine these poems, which possess the nature of the interpretation of the verses, considering their coherence with the verses, the principles derived from verses and the Koran like concepts. To sum up, we made an effort to reveal Akif's interpretative aspect taking his studies within the interpretation field into account. We tried to explain his relationship with Koran sciences and portray his competence and worthiness within this field.