Zaman yardımcı cümleli bağımlı birleşik cümle
Dependent compound sentence with time supported clause in Turkey Turkish.
- Tez No: 210435
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAEDDİN MEHMEDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Birlesik cümle, bağımlı birlesik cümle, yardımcı cümle, temel cümle, zarflık, Compound sentence, dependent compound sentence, subordinate clause, main clause, adverb
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez, Türkiye Türkçesinde zengin bir kullanıma sahip olan zaman yardımcı cümleli bağımlı birlesik cümlenin yerini ortaya koymaya çalıstık. Tez dört bölümden olusmaktadır. Tezimizin ilk bölümünde,Türkiye Türkçesinde birlesik cümlenin olusumu,birlesik cümlenin yapılarına göre kaça ayrıldığını ve birlesik cümle tanımlarına yer verdik.Bilim adamlarının birlesik cümleyi nasıl tanımladıklarını ve bu tanımlardaki farklılıkları ele alarak incelenmistir. Tezimizin ?kinci bölümünde bilim adamlarının yapılarına göre cümleyi nasıl sınıflandırdıklarını, birlesik cümleyi kaça ayırdıklarına yer verdik. Bu görüslerden yola çıkarak birlesik cümle kriterlerini ortaya çıkarmaya çalısılmıstır. Tezimizin üçüncü bölümünde,birlesik cümlenin bağımlı birlesik cümle türü üzerinde durulmustur.Zaman yardımcı cümleli bağımlı birlesik cümlenin yerini ortaya koyulmusur. Türkiye Türkçesindeki edebi eserlerden örnekler seçilerek zaman yardımcı cümleli bağımlı birlesik cümleler gösterilmistir. Tezimizin son bölümünden zaman yardımcı cümleli bağımlı birlesik cümleleri ,bağımlı birlesik cümle göre tahlil ve cümle öğelerine göre tahlil ederek örnekler ısığında incelenmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the place of the dependent compound sentence with tense supported clauses which has a rich usage in Turkey Turkish. The thesis consists of four chapters. In the first chapter of the thesis,it?s evaluated the formation of the compound sentence in Turkey Turkish,the forms of compound sentence according to its structure and it?s evaluated the descriptions of compound sentences.Also we see how the scientists idenfy compound sentence and the differences between that descriptions. In the second chapter of the thesis,it?s evaluated how the scientits classify the sentence according to its structure and we see how many forms they define the compound sentence.It?s tried to define the criterias of the compound sentence under the light of these ideas. In the third chapter of the thesis is about dependent compound sentence.It?s defined the place of tense subdordinate clause supported dependent compound sentence.It?s showed some examples of tense subordinate clause supported dependent compound sentence with chosen literary works of Turkey Turkish. The last chapter is about,axplanation of compound sentencewith tense supported clauses according to the dependent compound sentence and it?s been explained compound sentence with tense supported clauses according to the sentence?s parts under the light of samples.