Çağdan çağa değişen sanatın tanımları ve Selçuklu çehresindeki anlamı
Descriptions of the changing art from one age to another and its meaning in Seljuk
  1. Tez No: 210436
  2. Yazar: ELİF ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. Ş. NEŞE BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat tanımları, Selçuklu Sanatı, Sanatın Anadolu da ki Türk kimliği, Selçuklu motifleri ve felsefesi, Descriptions of Art, Seljuk Art Turkish Identity of Art in Anatolian, Seljuk designs and philosophy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sanatın ne olduğu sorunu üzerine süre giden bir tartışma hep var olmuştur. İnsanoğlunun tarih sahnesine çıktığı andan itibaren bugün adını koyduğumuz disiplinler zaten vardı. İnsan aklı ve sezgileriyle doğayı yorumlamış, evrenin içinde kendini var edebilmek (ya da doğada ki varlıklarını anlamlandırabilmek) adına bir takım yasalar oluşturmaya başlamıştır. Bugün yine insanın bu serüveni devam etmektedir. Bu çalışmanın araştırma problemi, çağdan çağa değişen sanat tanımlarını incelemek ve Selçuklu çehresindeki anlamını ortaya koymak ve bu bağlamda sanatın ne olduğu tartışmalarına yeni bir boyut kazandırmak olarak ifade edilebilir. Bu durumda araştırmanın amaçlarını şu şekilde açıklamak mümkündür: a) Sanat tanımının değişkenliği ve sürekli tartışıla gelen konumunun altında yatan sebeplerin incelenmesi. b) Sanat üzerine yapılan tanımlar, devam eden tartışmalar silsilesinde Anadolu toprakları üzerinde Türk kimliğinin Selçuklu sanat eserlerinde incelenmesi. c) Sanatın bugünkü tanımından yola çıkarak Selçuklu çağının sanatının tanımının yapılmaya çalışılması. Bu çalışmanın amaçları araştırılırken literatür taramasına ek olarak insan tarihinin kronolojik olarak incelenmesini ve Anadolu toprakları üzerindeki sanatsal gelişimini gösteren bir çizelge oluşturulmuştur. Ayrıca sanatın Anadolu üzerinde ki Türk kimliğini ifade etmede Selçuklu çağı ?örnek devir? olarak incelenmiştir. Selçuklu çağı eserlerinin tercih edilmesinde iki önemli gerekçe söz konusudur. Birincisi, Selçuklular sınırları içine aldıkları Anadolu topraklarında yaşayan ulusların estetik verilerini, geçmişlerini ve sevilerini tümüyle yorumlamışlardır. Doğu ülkelerinden gelme bir yaratma gücü ile de, yeni bir sanat türü ortaya çıkarmışlardır. İkincisi, Asya, Anadolu ve İslam kültürlerini içinde barındırmaktadır. Bu kültürler arası geçiş sıralarında anlamlı eserler ortaya koymuşlardır. Bu eserler arasından Divriği Ulu Cami ve Kudab Abad Sarayı çinileri; Selçuklu taş bezemeleri, Selçuklu çini ve resim çalışmaları açısından özellikle ele alınarak Selçuklu çağındaki sanatın anlamı ifade edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda sanat, değişken tanımlarının sebeplerini kendi içinden çıkan verilerle ifade etme gücünü ortaya koymaktadır. Ayrıca çalışma içerisinde sanatın ne olduğu tartışmalarına ve sonuçlarına yönelik kısa bir derleme de yer almaktadır. Toplumların kimlik mücadelelerinde sanatın baskın gücünü göz önüne alacak olursak Anadolu topraklarında ki Türk kimliği daha da önem kazanmaktadır. Bu yönüyle bakıldığında çalışmanın bulgularının oldukça önemli bir anlamı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
A state always has been survived about `?What is art??? The disciplines we already there that we named from the exist of man. Man analised the nature with his mind and senses, and stated to create some kinds of orders to show himself in god1. Today this survey of the man is still being followed. The aim of this study can be said to investigate the descriptions of the chancing Art from one age to another and describe the Meaning in Seljuk and in this way add a new dimension to the states about `?what is art???. Content of this study was criticised in three parts: a) Investigation of changeability of the description of art and the reasons of why it is always being stated. b) Investigations of Turkish Identity in Seljuk Works of Art, Anatolian Territory by using the Art Descriptions and statements. c) Describing the Arts of Seljuk Age in a way that `?what is art today??? While the aims of this study were investigating except the literature scan, a text was created which showed the investigation of human history chronologically and the development about art in Anatolian Territory. However, Seljuk age was investigated as a `?sample age?? to show the Turkish Identity of the art in Anatolian Territory. There are two reasons about preferring the Seljuk works of art. First one is that Seljuk analised the esthetic works, histories and likes of the nations who lived in Anatolian Territory. They created a new kind of art with a spirit came from Eastern nations. Second one, covered the Asian, Anatolian and Islamic cultures. Whit the transfers between these cultures great works were became. Among these works Divriği, Ulu Djami and Kubad Abad House tiles; were investigated specially about Seljuk stoneworks, Seljuk tiles and paints and it was described that the meaning of Art in Seljuk. Whit this study, art shows that the reasons of its changeable descriptions whit the datas what exists from it. And there is a short explanation in the study about `?what is art??? and its results. If we determine the dominance of the art in the struggle of the nations about identity, The Turkish Identity become more imported is Anatolian Territory. In this way, it can be said that the investigations of the study are important.