Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin heyelan, toprak kayması, erozyon kavramları anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları
Secondary education 9th grade students' level of understanding the concepts of landslide, slump, erosion and misconceptions
- Tez No: 210480
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İDRİS ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya öğretimi, doğal afetler, doğal afetler eğitimi, coğrafi kavramlar, kavram yanılgısı, Geography science teaching, natural disasters, education in natural disasters, geography concepts, misunderstood concepts
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırmanın amacı, ortaöğretim okulları müfredatından seçilmiş doğal afet kavramları olan; heyelan, toprak kayması ve erozyon kavramları ile ilgili konularda formal eğitim almış orta öğretim 9. sınıf öğrencilerinin bu kavramları anlama düzeylerini ve bu kavramlara ilişkin yanılgılarını tespit etmektir. Bu araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Coğrafyada doğal afetler eğitiminin öğrenciler tarafından anlaşılma düzeyini tespit etmek için pilot çalışma yardımı ile bir anket geliştirilmiştir. Bu ankette yer alan sorular açık uçlu ve derecelendirme için hazırlanan sorular olup araştırılan konu ile ilgili bilgilerini tam olarak aktarmalarının sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Hazırlanan bu anket Trabzon İline bağlı Akçaabat İlçesinde bulunan Akçaabat Lisesi 9. sınıf öğrencileri arasından şans yöntemi ile seçilen 100 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerin cevapları incelenerek anlama seviyelerini göre kategorilere ayrılmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin bu konu hakkındaki görüşlerine daha derinlemesine incelemek amacı ile 12 öğrenci ile açık uçlu soruları içeren mülakat yapılmıştır.Araştırma sonunda öğrencilerin söz konusu doğal afetlerle ilgili kavramları anlama düzeyleri doğal afetlerin niçin ve nasıl meydana geldikleri, meydana getirdikleri zararlar ve bu zararlardan korunma yolları konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olmadıkları ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca öğrencilerin doğal afetlerle ilgili kavramları yeterli düzeyde anlayamadıkları ve bu kavramlara ilişkin önemli yanılgılarının olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda müfredat programında yakın bir geçmişte yerini alan doğal afetlerle ilgili konuların öğretiminde yeterli başarı sağlanamadığı görüldüğünden doğal afetlerin eğitimi ve öğretimine ilişkin öğretmenlere ve müfredat geliştiren uzmanlara tavsiyede bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the comprehension level and to highlight any misunderstandings, covering the concepts of natural disasters including slump, landslides, water erosion, and wind erosion grade 9 primary school students who have undertaken formal education as set in the school curriculum. Qualitative and quantitative methods have been applied during the research. With the aid of a pilot study, a questionnaire has been developed to determine how well students in geography class have understood the topic of natural disasters. The questions in the questionnaire are opening ended and have been designed to enable the students to write as much as they know about the research topic. The prepared questionnaire has been filled out by 100 students in grade 12, aged between 15-16 years old, who have been randomly selected from one school in Akçaabat, a country of the province of Trabzon. The answers given by the students have been carefully analyses and categorized into groups showing their level of understanding. Together with this, a further 12 students were asked open IX ended questions man interview with the aim of finding out their views about natural disasters. Upon the completion of the research it was discovered that the concepts covering the topic of natural disasters, why and how natural disaster occur, the losses they bring along and how to protect against them were not sufficiently understood amongst the students. Furthermore, it was established that the students had inadequate information and could not fully understand the concepts of natural disasters. It was predicted that many had infact, misunderstandings about the issues. This research concludes that although the school curriculum has newly added the topic of natural disasters, it is recommended to teachers and specialists who prepare the school curricular to remember that this topic has been issued and educated without success.