Çoklu zekâ kuramına göre düzenlenen ilköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler dersi osmanlı kültür ve uygarlığı ünitesi için hazırlanan eğitim durumunun öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The effects of teaching activities based on multiple intelligence theory on the 7th grade students academic success on the unit of culture and civilization of ottoman empire in the social studies.
- Tez No: 210481
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHMİ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Çoklu Zekâ Kuramı, Akademik Basarı, Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Ünitesi, Çalısma Yaprakları, Social Study Teaching, Multiple Intelligence Theory, Academic Success, Unit of Culture and Civilization of Ottoman Empire, Worksheet
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bilim ve teknolojinin hızla gelistiği günümüz dünyasında, eğitimin amacı bireylere bilgi aktarmak değil, bilgiye ulasma yollarını göstermek olmustur. Bu nedenle öğrenci merkezli eğitim yaklasımları ortaya konulmustur. Çoklu Zekâ Kuramı bu yaklasımlardan biridir. Çoklu Zekâ Kuramının en temel özelliği eğitimde bireysel farklılıklara yer vermesidir. Kurama göre her bireyin zekâ yapısı farklı özellikler göstermektedir. Zekâ alanları farklı olan insanların öğrenme yasantıları da farklılık gösterir. Bu çalısmanın amacı, Çoklu Zekâ Kuramına dayalı öğretim aktivitelerinin, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin ?Osmanlı Kültür ve Uygarlığı? ünitesinde, Sosyal Bilgiler basarılarına etkilerini incelemektir. Bu çalısmada arastırma yöntemi olarak Yarı Deneysel Yöntem kullanılmıstır. Arastırmada deney grubuna Çoklu Zekâ Kuramına uygun olarak düzenlenen öğretim durumu uygulanırken, kontrol grubuna ise geleneksel yöntem uygulanmıstır. Arastırmada her iki gruba ön test ve son test uygulanarak akademik basarı durumları karsılastırılmıstır. Bu çalısmada elde edilen veriler SPSS 11.5 programı kullanılarak analiz edilmistir. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin son test puanlarının değerlendirilmesi sonucunda; Çoklu Zekâ Kuramına göre hazırlanan öğretim durumunun, geleneksel öğretime göre akademik basarı üzerinde daha etkili olduğu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In today?s world where we have rapid developments in technology, it?s not the aim of education to convey knowledge to individuals but to lead them how to access the knowledge. Therefore, educational researchers have focused on students-centered educational approaches one of which is multiple intelligence theory. The basic characteristic of multiple intelligence theory is the promote individual differences. In this theory, each individual has different types of intelligence, which plays an important role while learning. The aim of this study is to investigate the effects of teaching activities based on multiple intelligence theory on the 7th grade students? success on the unit of ?Culture and Civilization of Ottoman Empire? in the social studies. While the quasi-experimental design was used in this study. Experimental group was exposed to the teaching based on the multiple intelligence theory; the control group was exposed to traditional methods. Both experimental control group students were given pretest and posttest. Than their academic successes were compared the data obtained from the study was analyzed by means of SPSS 11.5 program. After the evaluation of the posttest scores, it is shown that the experimental group who was exposed to the instruction based on multiple intelligence theory was more success full then the control group.