Elmalılı Hamdi Yazır'ın kıssaları tahlili
Analysiz of the Qur'anic stories
- Tez No: 210671
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHİTTİN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kuran
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma Elmalılı Hamdi Yazır'ın ?Kasasu-l Kur'ân? ilmine dair görüşlerini ve kıssaları yorumlayışını temel alarak hazırlanmıştır. Hz. Peygamber'in en büyük görevi tebliğ ve hidayete davettir. Kur'ân-ı Kerim'in temel özelliklerinden birinin de hidayet olması ve bu niteliğin Kur'ân'ın büyük bir bölümünü kapsayan kıssalarda ön plana çıkması bu konu hakkında çalışma yapmamızın temel sebebini oluşturmaktadır. Tarihten günümüze müfessirlerin kıssalar hakkındaki yorumları farklı farklı olmuştur. Çalışmamızda önceki müfessirlerin görüşlerine yer vermekle beraber günümüze yorumlarıyla ışık tutan son dönem müfessirlerinden Elmalılı Hamdi Yazır'ın görüşlerini esas aldık. Çalışmamızda müfessir olarak Yazır'ı seçmemizdeki neden ise; onun çok yönlü kişiliğe ve ilmi derinliğe sahip olması, tefsirinin gerek Arapça gerekse Türkçe yazılmış tefsirler içinde çok önemli bir yeri olmasıdır. Elmalılı Hamdi Yazır'ın ?Kasasu-l Kur'ân? ilmine dair görüşlerini ve kıssaları yorumlayışını daha iyi anlamamız açısından; bu bölüme geçmeden önce onun hayatı ve ilmi kişiliğini araştırmak, eseri hakkında genel bir bilgiye sahip olmak ve ?Kasasu-l Kur'ân? ilmi ile alakalı konuları gözden geçirmek faydalı olacaktı. Bu nedenle çalışmamızın birinci bölümünde; Elmalılı Hamdi Yazır'ın hayatı, özellikleri, ilmi kişiliği tezimizin ana kaynağını teşkil eden Hak Dini Kur'ân Dili eseri ve tefsirini yazarken istifade ettiği kaynaklar ve yazdığı diğer eserleri kısaca ortaya koymaya çalıştık. Tezimizin kapsamının sınırlı olması dolayısıyla bu bölümü kısa tuttuk. İkinci bölümde ise; ?Kıssa? kavramının tarifi ve mahiyeti, Kur'ân-ı Kerim'deki kıssaların konuları, özellikleri, gayeleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Ayrıca Kur'ân kıssalarının kaynağı meselesini otaya koymağa ve bu bağlamda Kur'ân-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes karşılaştırmasını yapmaya çalıştık. Çalışmamızın esas bölümünü teşkil eden üçüncü bölümde ise; Elmalı'nın, tefsirinde ?Kasasu-l Kur'ân? ilmine dair görüşlerinin yer aldığı bölümlere yer verdik ayrıca kıssaların yer aldığı tüm ayetleri gözden geçirerek, onun nasıl yorumladığını analiz etmeye çalıştık. Burada Elmalılı'nın yorumlarını örneklerle ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızın sonucunda Kur'ân'da hidayet çağrısının büyük bir bölümünün kıssalar yoluyla yapıldığını, Hak Dini Kur'ân Dili eseriyle Elmalılı Hamdi Yazır'ın açıkça ortaya koyduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
This study is based on Elmalılı Hamdi Yazır?s interpretation about stories from Quran and his thoughts about Kasasu-l Quran. The most important mission of the Prophet is notification and inviting people to the way of Truth. I have studied about this subject because one of the main features of the Quran is to invite people to the way of Truth and this invitation takes over the Kıssas (the stories from Quran) which includes most part of Quran. From past to nowadays, Islamic scholars have interpreted the Kıssas in very different ways. In this study, I have utilized from a lot of Islamic scholars but mostly from Elmalılı Hamdi Yazır who has guided us by explaining the Kıssas according to this century. I have chosen E. Hamdi Yazır because of his sophisticated personality, his wide knowledge. And also his interpretation has an important part in both Arabic and Turkish interpretations of Quran. To understand better E. Hamdi Yazır?s thoughts about Kasasu-l Qoran, and his interpretations about stories from Quran; it is useful to learn something about his life, his personality and his books. And also to overview the topics about Kasasu-l Quran is useful, too. Because of that in the first part of this study, I have tried to present E. Hamdi Yazır?s life, his features, his personality, his book ? Hak Dini Kuran Dili- his other books and the books which he had utilized from them when he was writing his books. This part isn?t too long because my thesis? is limited. In the second part I have tried to acquaint about concepts of Kıssa and contents, features and purposes of Kıssas from Quran. And also I have tried to explain the resource of the Kıssas. Because of that I have compared Quran and the Holy Scriptures. I have reserved the third part, the main part, of my study to the chapters from Elmalılı?s interpretations which include his thoughts about Kasasu-l Quran. And also I have tried to analyze how Elmalılı interpreted the verses which included the Kıssas by overviewing all those verses. In this part I have tried to exemplify Elmalılı?s interpretation. At the end of my study, I have tried to point that Quran is inviting people to the way of Truth by using stories (kıssa) and Elmalılı Hamdi Yazır had pointed out it clearly in his book, Hak Dini Kuran Dili.