1950-1960 döneminde Türkiye'de muhafazakarlık ve Peyami Safa
Conservatism in term of 1950-1960 in Turkey and Peyami Safa
  1. Tez No: 210740
  2. Yazar: SEVİM ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FAZIL YOZGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Gelenek, Aydınlanma, Fransız Devrimi, Türk Muhafazakarlığı, Peyami Safa, Conservatism, Tradition, Enlightenment, The French Revolution, The Turkish Conservatism, Peyami Safa
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalısmada, çağdas siyasal akımlardan muhafazakarlığın siyaset felsefesi açısından açıklanması amaçlanmıstır. Bu nedenden dolayı çalısmamızın ilk bölümünde muhafazakarlığın Kıta Avrupa Aydınlanmasına karsı bir tepki olarak belirginlestiği ve Fransız Devrimiyle birlikte siyasi bir ideoloji olarak kimlik kazandığı ileri sürülmektedir. Daha sonra ise Cumhuriyet Halk Partisini (CHP), Demokrat Partiyi (DP), inceleyerek Türk muhafazakarlığının Batı muhafazakarlığı ile ortak ve farklı taraflarını ortaya koymaya çalıstık. Ayrıca Cumhuriyet dönemi entelektüellerinden Peyami Safa'nın siyasal görüslerini ve muhafazakarlık anlayısı değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
This study, it is aimed to explain the conservatism, that is a modern politic movement, from the point of philosophy. Because of this, in the first part of our study it is put forward that the conservatism set off being a reaction against Continental Europa Commetion and gained an identity as a ideology with the French Revolution Then, we tried to display common and different parts of the Turkish conservatism with the West conservatism by analyzing Republican People?s Party (CHP), Democrat Party (DP). ?n addition, one of the intellectuals of Republic period, Peyami Safa?s politic views and his consept of conservatism are evaluated