Ertelenmiş vergiler ve ertelenmiş vergilerin finansal tablolara yansıtılması
Deffered taxes and reflection to financial statements
- Tez No: 211859
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÜLKER AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ertelenmiş Vergi, Ertelenmiş Vergi Alacağı, ErtelenmişVergi Yükümlülüğü, Vergilendirilebilir Geçici Farklar, İndirilebilir Geçici Farklar, Deferred Taxes, Deferred Tax Assets, Deferred Tax Liabililties, Taxable Temporary Differences, Deductible Temporary Differences
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada ertelenmiş vergi uygulaması anlatılmış, ülkemizdeki mevcutdurum incelenmiş, uygulaması konusunda bilgiler verilmiş ve finansal analizdekiönemi açıklanmaya çalışılmıştır.Ertelenmiş vergiyi doğru biçimde anlatabilmek için, öncelikle muhasebe kârıve vergiye tabi kâr kavramları açıklanmıştır. Sonrasında sürekli ve geçici farklarıntanımı yapılmıştır.Takip eden kısımda ertelenmiş vergi, indirilebilir ve vergilendirilebilir farklargibi kavramlar ile birlikte Türkiye'deki vergi uygulamaları nedeniyle oluşanertelenmiş vergiler açıklanmıştır.Vergi erteleme yöntemleri ve ertelenmiş verginin finansal analize etkisi ileçalışmanın teorik kısmı sona erdirilmiştir. Örnek uygulama ile beraber çalışmamızdateorik olarak verilen bilgilerin uygulamadaki yeri gösterilmiştir.Çalışma sonucunda elde edilen sonuç, ertelenmiş vergi uygulamasınınmuhasebenin doğru bilgiler raporlama amacı doğrultusunda zorunlu olarakuygulanması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
At this study, we tried to explain deferred taxes practice and observe thepresent time situation in our country. We gave information about the practice andfigured out how important in the financial analysis.In order to describe deferred taxes correctly, firstly we gave the definition ofpre-tax profit that ise presented in financial statements calculated to the accountingsystem and taxable profit calculated as per the tax legislation. And then we definedtemporary and permanent differences.At the following stage, we described deferred taxes, taxable temporarydifferences and deductible temporary differences. After these definitions, weobserved the deferred taxes which are caused Turkish Tax Laws.Theoretical phase was ended with the obligation method among the taxeffectiveaccounting procedures and effect of financial analysis. With using sample,we described how we have been using in practice.As a result of our study, we suggested that deferred taxes should be used inaccounting process. That has also a harmony with aim of giving correct information.