Müşteri ilişkileri yönetiminde markov zinciri modeli ve bankacilik uygulamasi
Markov chain modelling on customer relationship management and banking application
- Tez No: 211863
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALP BARAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Kartı, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Markov Zinciri, Credit Card, Customer Relationship Management, Markov Chain
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kredi kartları, son dönemde gerek sağladığı kolaylık açısından gerekse diğer avantajları nedeniyle günlük hayatımızda çok önemli bir yere sahip hale gelmiştir. Tanımlamak gerekirse; Mülkiyeti bir banka ya da finansal bir kuruma ait olmak üzere bankanın müşterilerine belirli miktarda bir kredi dahilinde yurtiçi ve yurtdışı üye işyerlerinden mal ve hizmet satın alma ile nakit ödeme birimleri veya otomatik para ödeme makinelerinden nakit çekimlerde kullanılması için verilen kart, kredi kartı olarak adlandırılmaktadır. Müşteri ilişkileri yönetimi ise müşteri memnuniyetini kar maksimizasyonuna dönüştürmek amacı taşıyan, istediği müşteriye istediği deneyimi yaşatabilecek kabiliyette bir kurum felsefesi ve bu hedefe ulaşmak için gerekli insan, süreç ve teknoloji yapılanmasıdır. Müşteri ilişkileri yönetimin bir özelliği de negatif katkı yapan müşterileri ayıklamaktır. Bu çalışmamızda, Markov Zinciri modelini kullanarak potansiyel bir müşteri için, kredi kartı harcaması yapmayı kestikten ne kadar dönem sonra bankaya katkısının negatife döndüğünü bulmaya çalışacağız; diğer bir deyişle müşteri ilişkileri yönetiminin ilkelerinden birinin bankacılık uygulamasını yapacağız.
Özet (Çeviri)
Credit Cards have an important role in our life due to both easiness it provides to us and other advantages. In definiton, a credit card, which is released by a bank or financial institution, gives one right to purchase something or withdraw money for loan. Customer relationship management is the construction of person, process and technology for converting the customer pleasure to profit maximization. One of the properties of customer relationship management is getting rid of the customer which makes negative contribution to the company. In this thesis, we will try to find when will the customer?s contributes to the bank turns into negative after he stops spending via credit card; in other words, we will do the banking application of one of the principles of customer relationship management.